Festival Ponašymu

V Pozvánky od Nikola UlčákováNapsat komentář

Tento víkend se již potřetí v klubech v centru Ostravy uskuteční festival Ponašymu. Od samého začátku má Ponašymu vizi multižánrového festivalu, který sdružuje výtvarníky z různých subkultur našeho kraje. Klade si za cíl obohatit kulturní scénu Ostravy a připomenout, že v okolí jsou lidé, kteří mají co ukázat, a že zdejší kulturní scéna má v sobě nezaměnitelné kouzlo.

Ponašymu je festival patriotů našeho kraje. Těch patriotů, kteří nelení dělat věci zdarma, z vlastního puzení pro dobrou věc, pro kulturu.

Účinkující vystupují za maximálně minimální odměny jako výraz podpory myšlenky festivalu. Tím také dávají najevo, že Ostrava má v sobě velice zdravé kulturní jádro, které je třeba nechat vzklíčit a dávat mu prostor.

Páteční hlavní scéna festivalu je v klubech Marley a Cooltour. Najdeme zde čtyři scény různých hudebních žánrů. Venku před Cooltourem bude scéna alternativní hudby, v Cooltouru folk-blues scéna, v Marley klubu bude scéna pro vícečlenné kapely a scéna pro elektronickou hudbu.

Nedaleko v klubu Mandragora vystoupí kapely spíše tvrdšího rázu, převážně metalové, punkové a hardrockové. Ještě o kousek dál, směrem k Sýkorovu mostu v klubu Dock, se předvede místní špička techno scény. Ponašymu začne v 18:00 programem na hlavní scéně.

Ponašymu chce podporovat dobré myšlenky, proto organizátoři oslovili několik neziskových organizací. Jednou z nich je Potravinová banka v Ostravě. Potravinová banka je organizací, která slouží jiným sdružením a organizacím bojujícím proti sociálnímu vyloučení různých skupin obyvatelstva. Uzavírá dohody s místními humanitárními nebo charitativními organizacemi a dodává jim shromážděné potraviny. Potraviny, které banka zdarma dostane, jsou přidělovány po celý rok četným charitativním sdružením, humanitárním organizacím, střediskům vzájemné pomoci nebo útulkům podle toho, jak se v dané lokalitě vyskytují.

Potraviny pro potřebné můžete donést v pátek 5. června. PBO bude mít svůj stánek u Cooltouru od 18:00.

Další z organizací, kterou Ponašymu podporuje, je Hearth.net. Jde o štědrou sociální síť, kde si lidé vzájemně poskytují dary, plní si přání a sdílejí zkušenosti.

V sobotu od 18:00 se v klubu Dock představí se svým hudebním a tanečním vystoupením děti podporované obecně prospěšnou společností SPOLEČNĚ – JEKHETANE. Tato obecně prospěšná společnost usiluje o rovné šance pro menšinu ohroženou sociálním vyloučením žijící ve vyloučených lokalitách prostřednictvím poskytování sociálních služeb a jiných doprovodných aktivit.

Ve zmíněném Docku se také od 18:00 střetnou místní stálice street artu a graffiti na tzv. jamu, kde budete moci nejen sledovat, jak takové výtvarné dílo vzniká, ale také se lecčemu přiučit – bude uskutečněn graffiti/street art workshop.
Barvy a plochy budou zajištěny.

Doprovodným programem bude vystoupení předních DJs ostravské scény elektronické hudby a hip-hopové vystoupení MC Zuzky.

V jednom ze sídel ostravského undergroudnu, v Plánu B, budou uskutečněny koncerty v rytmech ambientu, post-rocku a art rocku. Představí se orlovští post-rockoví Livelike, finalista prestižní ceny 1BAND2PLAY Jaroslav Korbel se svým art rockovým projektem a na závěr večera nám namíchá producent Midar ambientně laděnou elektroniku ve svém setu.

Ve Staré aréně bude poněkud jiná atmosféra. Rozverně swingová.

Od 18:00 se můžeme těšit na autorské čtení literátů, kde mimo jiné vystoupí Zuzana Vantuchová, Monika Kubicová, Jonáš Vrchovský, Jan Novotný, Ivan Motýl, Václav Buchtelík, Daniel Balabán a další. Budete-li chtít přečíst své básně, přijďte, budete mít prostor.

Ve Staré aréně bude zároveň s autorským čtením uskutečněna swingová tančírna s kapelou The JazzCake.

 

11418317_10205540677094227_344786215_n

unnamed