UNDG zve za kulturou: Nový Tim Burton, Spalovač mrtvol i festival pro dobrodruhy

V Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Období open air festivalů uteklo jako voda a chladnější říjnové dny nás zavedou opět do uzavřených prostor, kde je pro vás připravena pořádná dávka kultury. Filmová plátna ovládne historizující obraz operace Anthropoid spolu s Timem Burtonem a jeho Sirotčincem slečny Peregrinové. Divadelní sály se naladí na temnější notu s kultovním Spalovačem mrtvol Ladislava Fukse a Divokou kachnou Henrika Ibsena. Z tíživější atmosféry ale můžete utéct za exotikou s Mezinárodním festivalem outdoorových filmů v kině Art. Výběr je pouze na vás!

Pokud uvažujete, jak strávit deštivý říjen, pak doporučujeme navštívit filmové sály, kde je pro vás připravena řada novinek i originální tematické snímky. Prvním z nich je bezpochyby historický počin Anthropoid, který nabídne obraz největší české odbojové akce 2. světové války – atentát na říšského protektora Heydricha. V rolích parašutistů Gabčíka a Kubeše se představí Cillian Murphy (Temný rytíř povstal, Počátek) a populární Jamie Dornan (Padesát odstínů šedi) spolu s nepřehlédnutelnou Aňou Geislerovou (Želary). Film Seana Ellise můžete sledovat v Cinema City a Cinestar Ostrava (aktuální program najdete na stránkách kin).

Dáte-li raději přednost fantazijním snímkům s výrazným režijním rukopisem Tima Burtona, pak sáhněte po Sirotčinci slečny Peregrinové pro podivné děti. Magický svět knihy Ransoma Riggse převedl Burton na filmové plátno s hororovým nádechem a s řadou skvělých herců v čele s charismatickou Evou Green (Casino Royale). Snímek plný neobyčejných schopností a časových smyček vám nabídne Cinema City a Cinestar Ostrava (aktuální program najdete na stránkách kin).

Říkáte si, že je čas na změnu atmosféry? V tom případě navštivte Mezinárodní festival outdoorových filmů, který ovládne ostravská kina od 7. října. Soutěžní přehlídka cestovatelských snímků nabídne počiny autorů z celého světa včetně přednášek, besed a výstav fotografií. Exotikou nabitý festival můžete navštívit v Domě kultury města Ostravy hned v několika prostorách – v divadelním sále a kině Art, případně se nechte inspirovat fotografiemi ve vestibulu.

Kompletní program festivalu najdete na www.outdoorfilms.cz/program/.

A nakonec něco galerijního. Prostějovská galerie Duha zahájí vernisáží 7. října od 17:00 výstavu Adam / Filip. Jde o instalaci fotografií dvou mladých olomouckých fotografů Adama Kenckiho, Filipa Drábka a textů začínající spisovatelky a mediální konzultantky Nikoly Ulčákové. Filip fotograficky dokumentuje vznikající knihu HIV není past, která vzniká zpod rukou Nikoly. Na výstavě se objeví fotografie i úryvky textů z knihy a také vlastní projekt fotografa Autoterapie. Přijďte se přiblížit tomuto tabu a stát se potenciálními čtenáři knihy, která reflektuje život HIV pozitivních lidí.

V Praze bude vystavovat muž, podle jehož návrhu bude v Tokiu vybudován olympijský stadion pro letní olympiádu v roce 2020. Osobně ve středu 5. října zahájí svoji profilovou výstavu v Galerii Jaroslava Fragnera a přednese veřejnosti přístupnou přednášku v Betlémské kapli.

Kultura kvete i v říjnu. Krásným rozhledům a zážitkům zdar!