UNDG zve za kulturou: Ondřej Havelka, X-Men: Apocalypse i Pat a Mat ve filmu

V Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

V májovém kulturním přehledu budeme i nadále pokračovat s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers, kteří navštíví hned zkraje týdne Divadlo Antonína Dvořáka. Samozřejmě se můžete těšit i na filmovou nálož v Minikině, kde si pochutnají jak milovníci zajímavostí, klasičtí kinofilové, tak i divadelní nadšenci. Vybrat si můžete z cestopisu Nebe a led, z přenosu představení londýnského baletu, připraveni jsou i noví X-Meni a ke konci týdne se vrátíte do dětství s Patem a Matem ve filmu. Máte raději živou zábavu? Pak si nenechte ujít tradiční IMPÉČKO ve Staré aréně, tentokrát s názvem The Road Movie. Máte z čeho vybírat!

Týden otevře v pondělí 16. května jazzman Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, kteří naladí Divadlo Antonína Dvořáka na vlnu swingu 20.–30. let. Po nedávné zastávce v Kulturním domě Akord se originální band přesune na divadelní prkna, kde si jej můžete vychutnat v originálním aranžmá od 19:30.

Hned poté se přesuneme k filmu, u kterého chvíli zůstaneme. V úterý 17. května můžete zhlédnout v Minikině dokument Nebe a led oscarového režiséra Luca Jacqueta. Netradiční cestopis se vydá po stopách polárníka a vědce Clauda Loriuse až za polární kruh pátrat po příčinách globálního oteplování. Společenská odpovědnost se spojí se strhujícím vizuálem od 19:30.

Středa v Minikině vám naopak nabídne špičkový divadelní zážitek v podání Královského baletu v Londýně. Přenos baletního představení Frankenstein na motivy Mary Shelleyové nabídne složitou psychologickou analýzu nitra člověka pod taktovkou choreografa Liama Scarletta. Drama lásky, touhy a morálky se rozehraje ve středu 18. května ve 20:15.

Filmoví nadšenci si pak zaznačí do svého diáře datum 19. května, kdy vtrhne do kin další pokračování marvelovské série X-Men. Tým Charlese Xaviera je postaven před novou hrozbu v podobě prvního a nejsilnějšího mutanta Apocalypse, který se probudil do moderní doby. Boj profesora X (James McAvoy) s věčným protivníkem Magnetem (Michael Fassbender) i s nebezpečným mutantem se rozpoutá v 19:30.

Ostravskou partu neohrožených improvizátorů IMPÉČKO jste mohli navštívit třeba na ostravském Majálesu. Parta ostřílených komiků však přichází s naprosto novým představením The Road Movie originálně pracujícím s filmovou tematikou. Na divadelní remake známé road movie se můžete těšit v sobotu 21. května od 20 hodin ve Staré aréně.

Pokud se raději vrátíte do dětství, pak si nenechte ujít příběh kultovních nešiků Pata a Mata, kteří oslaví svých 40 let prvním celovečerním filmem. Zjistěte, jak se poperou se zdravým životním stylem, zákeřným kaktusem nebo třeba s úpravou bytu. Pat a Mat se předvedou ve filmu v sobotu 21. května od 15 hodin v Minikině.

Čemu dáte přednost vy? Láká vás více klasika, máte zkoumavého ducha, nebo se necháte unést do dětství s dvojicí roztomilých nešiků? Přejeme vám příjemný týden v kultuře!