Niklas Ekholm: „Mám rád bílou barvu”

V Česká scéna, Fashion ZOOM, Ze světa od Nikola UlčákováNapsat komentář

fin

Niklas Ekholm, foto: Matěj Doležel

Niklas Ekholm, finský typograf, grafický designér a spoluzakladatel Helsinki Type Studio, navštívil v rámci vedení typografického workshopu Fakultu umění Ostravské univerzity.

Mám rád bílou barvu, je lehká a svatá. Umělci bílé oblečení používají jako dress code, mě osobně vždy fascinuje, když mám na sobě barevné skvrny. Ale většinou se snažím neumazat. Bílé oblečení tvoří část mého šatníku, rád tuto barvu kombinuji s čepicemi. Mám jich doma opravdu hodně. Barevné rozhraní je taky široké. S oblibou nakupuji ‑Collection, tahle značka se mi osvědčila a mám ji rád. Skvěle se nosí, cítím se v ní dobře. Dnes mám na sobě: bílou mikinu — R‑Collection, bílou košili — Cos (švédská značka), bílé kalhoty — R‑Collection, čepici — Thinsulate Insulation, boty — Gore-Tex a klasické sportovní ponožky. A pokud bych měl něco vzkázat fanouškům bílé barvy, tak si dovolím zmínit, že i Ježíš se vrátil z ráje v bílém. 

Nosím převážně výše zmíněnou finskou značku R‑Collection, jde o vysoce kvalitní věci z kvalitních materiálů. Za oponou této značky stojí osmadvacetiletá Lilli Norio. Je absolventkou vysoké školy Lapin yliopisto ve finském Laponsku. Jak říká: „Krásné oblečení mě vždy inspirovalo a už jako malá jsem věděla, jak začnu se svou kariérou.“ Její ateliér je v Helsinkách. Centrum R‑Collection pak sídlí v Kajaani, kde pracuje jako hlavní projektantka a řídí celkový design společnosti.

Tento text můžete nalézt také v tištěné verzi časopisu Underground, nebo v jeho elektronické podobě .