David Jurečka (Slepí křováci) doporučuje

V Hudební zóna, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Jeho tip:

Nikdy jsem se příliš stylově nevyhraňoval a poslouchal prakticky všechno, co mě jakýmkoliv způsobem zaujalo. Někde mě upoutá rytmus, jinde melodie, zpěv či celkové vyznění. Nebráním se klasické vážné hudbě, jazzu, ethnu, rock & rollu, metalu, hardcoru, punku, hip-hopu, elektronické hudbě ani popu… Je mnoho kapel, osobností či hudebních projektů, které mě v mém životě zaujaly a ovlivnily, a pokud bych měl opravdu něco vyzdvihnout, byla by to asi 90. léta. V poslední době nejvíc poslouchám projekty Mika Pattona, kterého většina lidí zná jako zpěváka z kapely Faith No More. Líbí se mi prakticky vše, na co Mike Patton sáhne, např. jedna z jeho kapel Mr. Bungle. Jedná se o opravdu velmi experimentální energickou hudbu, která mnohým lidem může připadat až neposlouchatelná a příliš komplikovaná. Kombinuje snad všechny hudební styly, čímž je mi právě velice sympatická, navíc je vše doplněno o vynikající Mikeovy vokály.

Doporučil bych jejich „nejpopovější” album California z roku 1999 a píseň Goodbye Sober Day, která z tohoto alba asi nejlépe charakterizuje Mr. Bungle jako celek.

O něm:

David je absolventem oboru Dějiny umění a kulturní dějiny na Ostravské univerzitě. Momentálně pracuje v Nadaci Leoše Janáčka, kde se stará o kulturní odkaz tohoto světoznámého českého skladatele. Působištěm Davida je přímo Památník Leoše Janáčka v Hukvaldech – krásná vesnička na valašsko-lašském rozhraní.

S kamarády a se svou celoživotní sympatií k hudbě před léty založil kapelu Slepí Křováci, kde zastává post zpěváka. Během uplynulé doby se kluci hudebně vyprofilovali v kapelu, která se i členům samotným stylově těžce zařazuje. Tvrdí, že je to prostor pro posluchače, aby si udělal vlastní obrázek o hudebním stylu, který v nich slyší. Slepí Křováci mají na svém kontě zatím dvě oficiální alba. „Velká sláva se zatím nedostavila, ale my hrajeme v prvé řadě pro radost, pro lidi a pro všechny, kteří mají rádi muziku,“ říká David. Na ostravském Majálesu 2015 jim můžete přihodit do nůše radost i vy, přijedou to rozjet a budou zase o kus slavnější! JOU!

foto: Lenka HM