Pozvánka na čaj od Michala Thomy

V Kniha, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Publicista, fotograf a milovník čaje Michal Thoma před nedávnem vydal novou knížku nazvanou 77 čajů s podtitulem Pro laiky i labužníky. Při této příležitosti se v lednu také zastavil v Ostravě, aby účastníkům besedy konané v Knihcentru pověděl něco právě o čaji, o nové knize a také je ve své prezentaci fotografií vzal na krátkou návštěvu Bhútánu.

Evropané znali čaj od 17. století, kdy jej začali dovážet z Číny. Co však neznali, byl postup jeho výroby. Proto se mylně domnívali, že zelený a černý čaj pochází ze dvou odlišných rostlin. Dnes však již víme, že pro výrobu čaje se pěstuje jediná rostlina nazvaná Čajovník čínský. Různé druhy čaje poté vznikají specifickou úpravou – především je podstatná míra oxidace. Podle Michala Thomy je nejdůležitější věcí, kterou by si měli zapamatovat běžní konzumenti čaje, rozdílná teplota vody pro zalití černého a zeleného čaje. Zatímco černé čaje se zalévají vodou o teplotě 90–99 ºC, pro přípravu čaje zeleného potřebujeme vodu s nižší teplotou (60–70 ºC). Vyšší teplota vody by způsobila přílišnou hořkost připraveného nálevu.

Kromě čajů černých a zelených existují ještě další druhy například bílé, polozelené a tmavé. Při přípravě knihy 77 čajů cestoval Michal Thoma po světě, sháněl a ochutnával různé čaje uvedených druhů. Následným psaním strávil 5 měsíců. My se nyní v jeho knize můžeme dočíst nejen o odlišnostech jednotlivých čajů, jako je jejich barva, chuť a výroba, ale Michal Thoma věnoval několik stránek také tématu, jakým je například účinek kofeinu na lidské tělo.

Michal Thoma je kromě jiného vášnivým cestovatelem. Jeho oblíbeným místem je oblast Himalájí. Konkrétně o Nepálu napsal další ze svých knih. Po zodpovězení několika dotazů provedl ve své prezentaci účastníky besedy královstvím hřmícího draka, jak se přezdívá Bhútánu. Pro někoho jsou však fotografie málo a chtěl by sám zakusit atmosféru vzdáleného a pro nás stále ještě exotického Bhútánu. Pro tyto zájemce pořádá Michal Thoma zájezdy do Bhútánu a Nepálu, kde sám působí jako průvodce. My ostatní se můžeme alespoň vydat na cestu s knihou 77 čajů a nechat se inspirovat k vyzkoušení nových chutí čajů ať už u sebe doma, nebo v čajovně.