Co nás čeká v kultovní Hře o trůny?

V Film, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Natáčení páté série nejdražšího a nejúspěšnějšího seriálu všech dob pokračuje. V posledních dnech zaplavily internet oficiální i fanouškovské trailery a série devatenácti promo fotografií velmi skrytě odhalujících, co nás v dubnu čeká. Právě k tomuto měsíci se zraky milionů fanoušků upínají. Pojďme si tedy shrnout, co vše zatím víme o nových deseti epizodách, na které netrpělivě čeká celý svět.

Pátá série bude mít v anglosaských zemích premiéru 12. dubna, dá se předpokládat, že otitulkovaná verze bude u nás k dispozici takřka ihned po odvysílání. Mohlo by se zdát, že času na odhalování spoilerů je ještě dost. Není. Kdo jednou propadl Hře o trůny, ví, jak těžké je zbavit se zodpovědnosti za osudy jednotlivých postav. Nástrahy, které musejí oblíbení hrdinové překonávat, jsou jim většinou osudné. Oprávněná obava o jejich bezpečí existuje zejména po výrocích producentské dvojice Davida Benioffa a Daniela Weisse, kteří předem všechny uklidnili, že mrtvých bude v nové sérii víc než dost.

Intenzita, se kterou mnohamilionová fanouškovská základna očekává novinky o seriálovém zpracování, donutila producenty k zajímavému kroku. Pár měsíců před vlastní premiérou odvysílá stanice HBO speciální půlhodinový dokument k páté sérii. Nedočkavci se tak budou moci 8. února podívat například na to, jak probíhá natáčení v nových lokacích. Na stránce WinterIsComing.net se spekuluje, že krátký dokument bude v podstatě „preview“ páté sezony, představí se v něm nové role, které v seriálu dosud nebyly. Velká část štábu se na několik měsíců přestěhovala do španělské Sevilly. Právě tamní krajinná scenérie bude filmovým královstvím Dorne, tedy pozadím nové dějové linie – příběhu rodiny oslepeného a posléze drasticky usmrceného Oberyna Martella. Dá se předpokládat, že právě jeho příbuzní nejvíce zamíchají kartami dosud hegemonních Lannisterů.

Šest set, to je počet vedlejších rolí pro komparzisty, na které vypsali filmaři při natáčení ve Španělsku konkurz. 86 000, slovy osmdesát šest tisíc, to je počet zájemců, kteří se o tyto role závazně přihlásili. Nápor registrací byl tak velký, že servery společnosti na několik hodin vypadly mimo provoz. Hoteliéři v okolí města ale hlásí plnou obsazenost. I takový je charakter celosvětového fenoménu.

V tomto článku nenaleznete téměř žádné dějové spoilery, a to z jediného důvodu: Produkce si dává velký pozor na všechny informace mířící na veřejnost. Herci mají ve smlouvách dokonce dodatek, ve kterém se zavazují nepublikovat žádné informace týkající se natáčení na sociální sítě. Tak pečlivě střežené tajemství je zakázaným ovocem v Edenu. Globální fanouškovská komunita rozjela obrovskou pátrací akci, na jejímž konci spatřily světlo světa některé méně či více zásadní informace:

  • Nové postavy si zahrají mimo jiné  Toby Sebastian, Jessica Henwicková nebo Keisha Castle-Hughesová.
  • Klíčovou postavou 5. série bude Doran Martell (Alexander Siddig), vládce Dorne a bratr zabitého Oberyna.
  • Rovněž Trystan Oberyn (Toby Sebastian), syn Oberyna a dědic království Dorne, bude významným hybatelem děje.
  • Ze Západozemí se stane definitivně zbídačená země, válka pěti králů se zdaleka nechýlí ke konci.
  • Vztah Cersei a Jaimeho Lannistera dostane zřejmě fatální zásah, nejnovější trailer uvádí jejich příběh slovy: „Nothing‘s more hateful than failing to protect the one you love.“
  • Sansa Stark se probere z letargie a konečně bude usilovat o pomstu. Návodcem a pomocníkem jí bude Malíček.
  • Mladší bratr zavražděného krále Joffreyho si vezme jeho manželku-vdovu.
  • V páté sérii uvidíme draky Khaleesi už vyspělé a při síle, půjde o nejdražší vizuální efekty daného dílu.
  • Své účinkování v páté sérii potvrdil i německý herec Tom Wlaschiha alias zabiják bez tváře jménem Jaqen H’ghar. Jeho zastupující agentura potvrdila, že je veden na seznamu “main cast”, tedy že ztvární jednu z hlavních rolí.
  • Valar Morghulis!
  • Divocí zpoza Zdi ještě neřekli své poslední slovo.
  • Tyrion Lannister, horký kandidát fanouškovské komunity na Železný trůn, si nechal narůst slušné strniště.

 

  • A nakonec skvělá zpráva, která se nevztahuje přímo k dějové linii: Zároveň s pátou sérií podepsalo vedení stanice HBO kontrakt také na šesté pokračování seriálu.
  • Nové série se podle slov producentů budou ještě více držet citátu autora knižní předlohy George R. R. Martina: „Neexistují žádní hrdinové. V životě vítězí monstra.“
  • Pauza mezi vysíláním posledního dílu 5. série a premiérou prvního dílu 6. série bude jeden rok.

Včera se na fanouškovských serverech začal šířit neoficiální seznam názvů jednotlivých epizod. V českém znění se poprvé objevil na webu Edna.cz. Jednotlivé díly jsou seřazeny chronologicky:

Valonqar (Cersein sen), No One (Arya se v House of Black and White potřebuje stát „nikým“), Seven-Pointed Star (Zrod rebelského povstání Faith Militant), Unbowed, Unbent, Unbroken (Jaimie a Bron dorazí do Dorne), The Sorrows (Tyrion a Jorah putují do Žalu), Hear Me Roar (Cersei je zatčena), Sons of the Harpy (Rostoucí napětí v Meereene), A Feast for Crows (Tvrdodomov), A Dance With Dragons (Bojové jámy v Meereenu), Winter (Růžový dopis).

Zvláště poslední avizovaný název je opředen tajemstvím. Že by se nebožtík Ned Stark nemýlil, a zima opravdu konečně přišla? Tím si zatím nemůžeme být jistí, ale jedno víme určitě. Duben is coming.