Narozen na popravišti, přesto měl šťastné dětství

V Kniha, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Výstižný je název nové knihy Vratislava Ebra – knihkupce, literáta a moderátora. Kniha Narozen na popravišti odhaluje jeho dramatické narození přímo v pankrácké věznici a poté jeho vstup do knihkupeckého světa.

Vratislav Ebr přijel představit svůj nový titul 19. ledna do Domu knihy v Ostravě. Ve svém díle popisuje drama prvních let jeho života, a to prostřednictvím výpovědí příbuzných, o kterých se dosud mlčelo.

Vratislavova maminka byla sestrou Josefa Valčíka, jednoho z atentátníků na Reinharda Heydricha. Za svůj příbuzenský vztah zaplatila popravou tři měsíce po porodu malého Vráti. Byla poslána hned z porodního sálu v říjnu 1942 do koncentračního tábora Mauthausen. Tam v lednu 1943 zahynula v plynové komoře. Vratislav byl jejím čtvrtým dítětem. Jeho otec zemřel také, už v roce 1942 byl v Mauthausenu zastřelen.

Nacisté zabili téměř všechny příbuzné atentátníků, kteří se v květnu roku 1942 podíleli na zabití Reinharda Heydricha. Jak prozradil Ebr na besedě, uvažovali, že pošlou do plynu jeho i sourozence, aby eliminovali možnost pomsty za rodiče. „Ani nevím, kdy jsem se narodil, v rodném listu mám asi 20. října,“ upřesnil Ebr.

Vráťu si osvojili manželé Ebrovi. „Dali mi všechnu svou lásku, měl jsem velmi šťastné dětství,“ tvrdí Ebr. Oba rodiče byli chemici, ale Vratislava to táhlo více ke knihám.

Sourozenci Ebra ještě dlouho po válce netušili, že nezahynul spolu s jejich matkou. On sám se o svém narození a rodičích dozvěděl až v 15 letech. Manželé Ebrovi měli obavu, aby se jim neodcizil. Později ale navázal se svými dvěma bratry a sestrou přátelský vztah.

Ebr ve své knize představuje také jeho vstup do knihkupeckého světa a poznání řady známých osobností. Popisuje všechny originální zážitky a kuriozity, které ho potkaly.

Foto: Sylva Kristiánová