Zemřel sir Terry Pratchett… Úžasná Zeměplocha oplakává svého tvůrce.

V De Facto, Život od Nikola UlčákováNapsat komentář

Ve čtvrtek nás opustil britský spisovatel Terry Pratchett. Ve věku šestašedesáti let nad ním zvítězila Alzheimerova choroba.

Nejprodávanější britský autor devadesátých let se proslavil hlavně svou fantasy literaturou. Úspěch mu zajistila především série děl s názvem Úžasná Zeměplocha zahrnující čtyřicet knih, řadu map i povídek – to vše se odehrává ve smyšleném světě zvaném Zeměplocha, který leží na hřbetě želvy plující vesmírem.

Pratchett s fantasy žánrem začínal již coby náctiletý průkopník. Už ve třinácti letech publikoval ve školním časopise svou krátkou povídku Kšeft v Hádesu. O dva roky později ji otiskl britský časopis Science Fantasy. Po ukončení studií začal pracovat pro pár regionálních novin. Odtud se postupně propracoval až k vydání vlastní knihy. Dílo Kobercové bylo vydáno roku 1971.

„Některé zvyky, pokud do vás byly opravdu pořádně vtlučeny, jsou horší než železná košile.“ (citát z Pravdy, 25. knihy ze série Zeměplocha)

Velké uznání mu však přinesla až Úžasná Zeměplocha, která byla postupně vydávána od roku 1983 až do současnosti. Série děl plných humoru a satirických pasáží je v mnohých případech nejen parodií na díla fantasy spisovatelů jako Tolkiena či Howarda. Díla často narážela i na samotný lidský život a jeho paradoxy.

Terry Pratchett se narodil 28. dubna 1948 v Beaconsfieldu v anglickém hrabství Buckingham. Už od malička se zajímal o fantasy žánr. Měl mimořádný smysl pro humor a rád pracoval s jazykovými hříčkami, se kterými se musel poprat překladatel jeho děl Jan Kantůrek. Za službu literatuře obdržel Pratchett roku 1998 Řád britského impéria v hodnosti Officer. Rovněž je držitelem čestného doktorátu univerzity ve Warwicku. Královna Alžběta jej před šesti lety jmenovala rytířem. Na sklonku života tak Pratchett získal titul sir. Věnoval se organizaci na záchranu ohrožených orangutanů. Před čtyřmi lety navštívil Prahu za účelem zhlédnutí derniéry Maškarády, která byla nastudována Divadlem v Dlouhé podle jedné z jeho knih. Má devětatřicetiletou dceru, která je rovněž fantasy spisovatelka a novinářka.

„Svět ztratil jeden z nejchytřejších a nejbystřejších mozků.“ (Larry Finlay, nakladatelství Transworld Publishers)

V roce 2007 byla Terrymu Pratchettovi diagnostikována Alzheimerova choroba. Rozhodl se s ní tehdy veřejně vystoupit a začal prosazovat právo smrti eutanázií, kterou chtěl sám podstoupit, než se jeho nemoc dostane do vážného stádia. Nakonec však 12. března 2015 nemoci podlehl v teple domova a obklopen rodinou. Bylo mu 66 let.

Tímto se loučíme s velkou osobností, která však smrt i podle jedné ze svých postav brala jinak: „Nemyslete na to jako na umírání,“ řekl Smrť. „Vezměte to spíše tak, že jste odešel trochu dříve, abyste se vyhnul pozdějšímu nátlaku.“

Ilustrace: Eliška Jarmarová