Martin Dytko doporučuje

V Hudební zóna, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Martin DytkoHudební tip:

Kdybych měl přemýšlet nad hudebním tipem, tak bych neměl vynechat mnoho kapel, které hrají svou podstatnou úlohu v dějinách a vývoji hudby. Každopádně záměrně vynechám interprety, kteří jsou ve všeobecném povědomí. Prvním tipem je má srdeční kapela King Crimson s její hlavou a svorníkem Robertem Frippem. Jejich hudba mi učarovala především svou nevyčerpatelnou studnou nápadů a pocitů. Prakticky každá deska vyzařuje jiným hudebním pojetím, ať už z důvodu obměňování členů skupiny, či Frippovy neutuchající touhy čiře tvořit. Určitě bych vyzdvihl desky In the Court of the Crimson King, In the Wake of Poseidon, Lizard, Discipline a The ConstruKction of Light.

Další tip zdánlivě zabrousí do jiných vod. Je jím Gustav Mahler. Kromě naposlouchání jeho tvorby, ze které bych doporučil jeho Symfonii č. 1 D dur a Symfonii č. 3 d moll, by bylo vhodné zaměřit se i na jeho život.

Ať rámec přístupu k hudbě doplníme o další náhled, tak jako poslední zazní jméno Johna Coltrana a tím pádem také dvou jeho méně známých desek – A Love Supreme a Olé.

O něm:

Martin Dytko působí v kapele Sothein (alternativa) a v projektu Sylvos (fúze klasické muziky, jazzu, postrocku a psychedelie), se kterým plánuje ještě tento rok natočit debutovou desku. Kromě toho se věnuje sólovému improvizačnímu hraní a skládání inscenační hudby. Původně student Fyziky–Biologie na PřF OU, dnes studuje jazzovou kytaru a snaží se živit čistě hudbou. Muzikant tělem i duší odkojený klasickou hudbou a psychedelií ´69.

Foto: Michal Hančovský