Okamura vykradl autora, neuvedl zdroj a naletěl

V Causa od Nikola Ulčáková10 Komentáře

“Milí přátelé, vážené dámy a pánové, vítám Vás na svém facebookovém profilu…” Tomio Okamura se včera usvědčil z toho, jak vyrábí svůj denní rasismus. Utvrzoval své fanoušky v tom, že imigranti z Afriky vybydlují a zabírají italská obydlí. Slovo od slova na kameru odříkal článek z českého xenofobního internetového deníku. Když zapátráme po zdroji informace, zjistíme, jak chatrná je jeho argumentace.

Česko-japonsko-korejský podnikatel, dřívější mediálně známý viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, by vám dnes cestu do Itálie rozhodně nedoporučil. Na svém Facebooku pravidelně upozorňuje na problémy, které imigranti v jižní Evropě způsobují. Svými dlouhými texty se snaží čtenáři “otevřít oči”. Poslední květnový den sdílel video (níže), které neodpovídá standardům slušného politika. Za pouhý jeden den jej vidělo téměř půl milionu lidí. S publicitou ale přichází také zodpovědnost za informace, které jsou šířeny.

Obsahově vykradl jiného autora a vědomě necitoval svůj zdroj. 

I když Tomio Okamura na svém profilu uvádí, že je nanejvýš zodpovědným a slušným politikem, po včerejšku můžeme definitivně říct, že to není pravda. Od takového člověka, za něhož se Okamura považuje, bychom čekali seriozní přiznání zdroje, uvedení citace a uvážení pravdivosti přejatých tvrzení. Téměř celý text, který ve svém videu předčítá, je převzat z článku publikovaného 11. března 2015 na webu českého xenofobního deníku Pravý prostor.

 

Irelevantnost všech tvrzení na videu je zřejmá ihned poté, co pomocí tří kliknutí zjistíme opravdový zdroj informace. Německý server NetzPlanet.net zveřejnil 14. prosince 2014 dopis čtenáře Maria Frantiniho, který nepodložené informace komentuje navlas stejnými slovy jako Tomio Okamura. Narazili jsme tedy na další prohřešek a rovnou dvojitý: Tomio Okamura, poslanec parlamentu České repubilky, bývalý senátor a jeden z nejvlivnějších opozičních politiků, citoval otevřený dopis zveřejněný na stránce s pověstí hlásné trouby německé ultrapravice. Pravý prostor udělal to samé. Frantiniho slova tlumočená Okamurou bohužel ihned přejala velká část českých “nezávislých” serverů.

V sekci kontakty na webových stránkách nenajdete klasický seznam autorů, ale pouze kontaktní formulář. Doména NetzPlanet.net je hostována v americké Panamě a její majitel není dohledatelný. Takové chování je například v českém mediálním prostoru známé a praktikují jej weby, o kterých víme, že jsou nástroji propagandy. Po chvíli pátrání na internetu je snadné zjistit, že po zadání hesel immigrants a squatting nabídne vyhledávač Google jediné relevantní odkazy, a to na pět let starý případ z Anglie.

Tomio Okamura pravidelně plní svůj facebookový profil množstvím videovstupů, ve kterých kritizuje přístup české vlády a EU k imigraci. zdroj: facebook.com/tomio.cz

Další nepravda

V popisu pod videem Okamura dále tvrdí, že “Čeští europoslanci dokonce minulý měsíc hlasovali v Evropském parlamentu PRO zavedení povinných kvót pro ilegální imigranty do ČR. “

Tvrzení je také minimálně zavádějící. Petr Ježek (ANO), Dita Charanzová (ANO), Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Martina Dlabajová (ANO), Jiří Pospíšil (TOP 09), Jiří Maštálka (KSČM) a Jan Keller (ČSSD) jsou dlouhodobě proti zavedení kvót. Podpořili jen předchozí rezoluci, která nemá závazný právní charakter a je jen proklamací záměru posílit jižní hranice EU, intenzivněji vracet migranty zpět a zachraňovat je už na moři.

A pokračuje: “Nenechte se proto ošálit šarádou premiéra Sobotky, který teď najednou za vládu tvrdí, že je proti kvótám, teď když vidí odpor veřejnosti, přestože jeho poslanci pro kvóty ještě v dubnu přímo hlasovali a zradili tak občany ČR. Nic se již nezmění na faktu, že díky hlasům výše uvedených poslanců již nevratně EU kvóty přijme.”

Okamura podruhé v krátkém textu zopakoval zavádějící informaci a připojil k ní konstrukt hypotetické situace o nezvratném přijetí kvót. Z prohlášení vládních představitelů ale jasně vyplývá, že jsou důrazně proti zavedení kvót na uprchlíky. Poslední věta Okamurova tvrzení je desinformací, protože jasně neuvádí, že jde čistě o osobní názor politika.

Cílem článku není popírat skutečnosti, které se odehrávají tisíce kilometrů směrem na jih. Celý případ ale ukazuje, jak povrchní může být politika českých populistů.