POZVÁNKA: Osiřelý západ u Bezručů

V Divadlo, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Nejtemnější koutky lidské duše zkoumá zítra premiérovaná hra irského dramatika Martina McDonaugha . Opět se diváci ponoří do venkovské nepohody. Osiřelý západ nabízí ponurou atmosféru a v jádru hluboké podobenství s životem na Ostravsku.

Již několikáté setkání ostravského publika se známým irským autorem jen dokazuje, jak aktuální jeho tvorba je. Podobenství dnešního světa divák vnímá skrze příběhy osudem těžce zkoušených lidí. Pokřivený vztah dvou bratrů – Colemana a Valena (Lukáš Melník, Ondřej Brett) – je hlavním středobodem hry. Jejich otec právě umřel, ale ani tato ztráta je nedokáže vytrhnout ze vzájemné malicherné války. Štěstí jednoho je možné jen prostřednictvím neštěstí druhého. Ostatně stejné vztahy panují po celém Osiřelém západě. To dovádí k šílenství místního faráře (Dušan Urban) utápějícího svůj smutek v alkoholu.

Jak to v McDonaughových hrách bývá, vždy se uprostřed oceánu beznaděje najde malý ostrůvek dobra. Tím je mladá, náctiletá prodavačka alkoholu Girleen (Sarah Haváčková).

Odhaduji, že velká diskuze se povede nad velmi jadrnými výrazy, kterých se ve hře objevuje přehršel. I tak ale autor prověřuje morálku publika, testuje, kam až je ochotno zajít při vstřebávání jeho inscenací.


Premiéru má Osiřelý západ zítra, tedy v pátek 16. ledna od 20 hodin.

 

foto: Bezruci.cz