Tipy na nevšední filmové události No. 1

V Film, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Letošní nabídka filmových událostí mimo hlavní proud je žánrově velmi rozmanitá! Sem tam vám něco doporučíme. Omrkněte první várku filmů, tedy tipy redakce.

Hned z kraje roku mohou ostravští milovníci filmů zavítat na lákavé počiny do Minikina či Staré Arény. Minikino Ostrava nejvíce láká na přehlídku skandinávské kinematografie Scandi, která poběží od 14. do 18. ledna. Jedná se o první ročník této přehlídky a těšit se můžete na filmové novinky, které měly premiéru ve svých domovských zemích v uplynulých dvou letech, jako například islandská černá komedie O koních a lidech. Vedle toho nabízí přehlídka i exkluzivní předpremiéry nejnovějších snímků, za zmínku stojí švédský film Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě. Ten absolvoval předpremiéru již na filmovém festivalu v Benátkách, odkud si odvezl nejvyšší ocenění Zlatého lva a celou přehlídku v Minikině rovněž odstartuje!

Stará Aréna zve v lednu diváky na filmy z období 2. světové války. Režisér Zdeněk Jiráský, jehož předcházející snímek Poupata před dvěma lety doslova převálcoval ostatní české tituly v cestě k prestižnímu ocenění Český lev, uvádí do kin nový snímek V tichu inspirovaný osudy židovských hudebníků. Vedle české tvorby se ve Staré Aréně představí 27. ledna také francouzský režisér Arnaud Desplechin se svým „prvním americkým“ snímkem Jimmy P., který se dějově vrací do poválečného období po 2. světové válce. Tvůrci slibují epický příběh o síle přátelství amerických indiánů bojujících ve válce.

Za hranicemi Ostravy již odstartoval čtvrtý ročník Festivalu íránských filmů. Od 7. do 11. ledna bylo k vidění v pražských kinech Světozor, Bio Oko a Royal na dvacet filmů rozdělených do čtyř sekcí (Soutěž celovečerních filmů, Soutěž dokumentárních filmů, Krátké filmy a Mimo soutěž). Poprvé v historii festivalu se celá přehlídka po pražském uvedení přestěhovala do Brna, kde nabídla divákům totožný program od 13. do 15. ledna v kině Scala. Zahájení se ujal unikátní celovečerní debut íránsko-americké režisérky, scenáristky, producentky a herečky Any Lily Amirpour Sama nocí tmou.
Jde o „íránský upíří spaghetti western“ vyprávějící o nečekaném setkání enigmatické upírky zahalené závoji s perským Jamesem Deanem ze Zkaženého města, který má za sebou úspěšnou premiéru na filmovém festivalu Sundance.

Festival íránských filmů v poslední den svého konání předal pomyslnou štafetu nazpět do Prahy, kde právě 15. ledna odstartoval jubilejní desátý ročník Festivalu krátkých filmů Praha. Ten potrvá do 18. ledna v kině Světozor. Program bude složen z mezinárodní soutěže krátkých hraných filmů v délce do 30 minut a dále z nesoutěžních informativních sekcí krátkých filmů v délce do 45 minut. Kromě mezinárodní soutěže nabídne program také to nejlepší z desetileté historie festivalu – nejzajímavější české filmy od 60. let, krátké filmy s Peterem Sellersem, experimentální filmy a horory, absurdity a bláznivé komedie v noční moderované Brutal Relax Show.

Pakliže neradi podnikáte za filmovou kulturou dlouhé cesty v období zimy, máme pro vás jarní tip nedaleko Ostravy. V Opavě se bude letos konat druhý ročník mladého a ambiciózního projektu Opavský páv aneb festival, ze kterého budete paf! V diáři si můžete poznačit termín 27.–29. dubna. A oč vlastně běží? O poskytnutí prostoru mladým a nadějným filmařům formou neziskového festivalu zaměřujícího se na studentskou tvorbu v České republice, na Slovensku a v Polsku. Organizátoři akce, kterými jsou samotní studenti oboru Audiovizuální tvorby na Slezské univerzitě v Opavě, slibují zaplesání co nejvíce filmařských srdcí skrze nevyhraněnost filmových témat a žánrů. Diváci se tedy mohou těšit na krátkometrážní hrané a dokumentární filmy, animované filmy a videoklipy. Vedle samotných projekcí budou také připraveny zajímavé workshopy a další doprovodný program. Jelikož se jedná o neziskovou akci, vstupné na všechny projekce a doprovodný program je zdarma.

Poslední výraznou a jedinečnou filmařskou akcí bude na konci tohoto roku PAF v Olomouci, tedy Přehlídka animovaného filmu. Pokud patříte k našim pravidelným čtenářům, určitě jste narazili na článek Kateřiny Hlahůlkové z prosince loňského roku, který nabízí podrobnou reportáž z dění loňského ročníku a může tak posloužit jako návnada pro letošní návštěvu. Na své si zde přijdou milovníci tradiční animované tvorby i fanoušci nových, neokoukaných technologií, neboť organizátoři letos již čtrnáctého ročníku slibují funkční kombinaci těchto dvou směrů. Čtyřdenní přehlídka v tomto roce proběhne od 3. do 6. prosince.

Navzdory tématu „nevšedních filmových událostí“ si nelze odpustit závěrečný tip, jelikož věřím, že v tomto případě se mohou v jednom kinosále sejít příznivci různých filmových žánrů a tematických zpracování. Ostatně i tento konkrétní snímek můžeme zařadit mezi nevšední filmové události, neboť Star Wars (Hvězdné války) nemívají premiéru zrovna každým rokem. Vůbec první snímek této kultovní ságy – Impérium vrací úder – měl premiéru v roce 1980. Nyní, o třicet pět let později, přijde 18. prosince do českých kin první díl nové trilogie – Síla se probouzí.

Závěrem nezbývá než popřát příjemné filmové zážitky, které obohatí vaši mysl a otevřou ve vás nové roviny vnímání okolního světa. Ať už se vydáte kamkoli, užijte si to!

foto: Freeimages.com