UNDG zve za kulturou: Sunset Boulevard, Ladislav Zibura i kvantový králik

V Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Prosinec v kultuře bude oproti počasí neuvěřitelně hřejivý. Začátek týdne ovládne komedie Shirley Valentine se Simonou Stašovou v hlavní roli, v úterý zazáří česká premiéra muzikálu A. L. Webbera Sunset Boulevard a ve středu se vydáte na dobrodružnou cestu s Ladislavem Ziburou. A kdo by chtěl utéct za úplné hranice reality, ten může navštívit pohybový experiment Elegancia kvantového králika.

Mrazivý začátek prosince potěší hlavně fanoušky divadla, ale i netradičních cestovatelských zážitků. Hned v pondělí 5. prosince bude Kulturní dům města Ostravy hostit hřejivou one woman show Shirley Valentine se Simonou Stašovou v hlavní roli. Strhující komedie Willyho Russella nabídne sondu do života čtyřicetileté matky rodiny, která na popud kamarádky odjede do Řecka splnit si své sny a touhy. Inscenace plná optimismu a překvapení na vás čeká 5. prosince v 19 hodin.

Příznivce muzikálů potěší česká premiéra titulu Sunset Boulevard skladatele Andrewa Lloyda Webbera v Divadle Jiřího Myrona. Podmanivý příběh Normy Desmond, vyhasínající hvězdy němých snímků, vás zavede k samým počátkům filmu, které jsou plné nejistoty i touhy po velkých návratech. Příběh výsluní i odvrácené strany slávy můžete zhlédnout v úterý 6. prosince od 18:30.

Pokud raději dáte přednost dobrodružství a exotice, pak si nenechte ujít přednášku cestovatele Ladislava Zibury nazvanou Pěšky mezi buddhisty a komunisty. Poutavá prezentace ukáže krásy Himalájí a neprobádaných území Číny a Nepálu. Vše s pořádnou dávkou adrenalinu, kdy jde místy doslova o život. Ziburův druhý počin se v Ostravě představí ve středu 7. prosince v kině Vesmír od 19 hodin.

Pokud máte chuť se naprosto odpoutat od šedivé reality, pak zkuste performance Elegancia kvantového králika v podání slovenského dua tanečníků Anny Sedlačkové a Daniela Račeka. Jedinečný pohybově-taneční experiment nabídne zkoumání pevně strukturované reality v konfrontaci s rytmem a změnami v subatomárním světě. Studii za hranicemi běžné zkušenosti nabídnou prostory Cooltouru v neděli 11. prosince od 17 hodin a v repríze 12. prosince od 10 hodin.

Prosincová kulturní nabídka je široká. Čím se necháte zlákat vy?

 

úvodní foto: Cooltour Ostrava