Nechají přispěvatelé vyrůst komiksovou Kytici? O přízeň aktuálně bojuje na serveru Hithit

V Kniha, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Crowdfunding neboli komunitní financování představuje už několik let se vytrvale držící celosvětový trend, který je díky vyloučení prostředníků ve formě různých producentů a institucionalizovaných investorů prakticky dokonalým zpodobněním neviditelné ruky trhu reálně dokumentujícím skutečný zájem na straně poptávky. V rámci České republiky se sice zatím o takto velký fenomén nejedná, ale i tak se zde crowdfundingu podařilo zapustit pevné kořeny, ze kterých čas od času vyroste zajímavý projekt. Jedním z takových je i komiksová adaptace Kytice z pera Karla Jaromíra Erbena, která se momentálně uchází o přízeň na serveru Hithit.

Nutno podotknout, že Český Grimm, který představuje nově vzniklou značku zastřešující celý projekt, není v tomto případě žádným Neilem Armstrongem. Po tomhle pomyslném Měsíci se již pár let zpátky procházelo nakladatelství Garamond. Pokus to (minimálně po čistě umělecké stránce) nebyl zrovna úspěšný. Komiksová podoba Erbenovy sbírky hřešila především na kvalitativní nevyrovnanosti jednotlivých balad, která obecně potenciálně hrozí u podobných konceptů, kdy na jednoho autora připadá jeden příspěvek, zde reprezentovaný tou kterou konkrétní baladou.

Jelikož se obdobnou cestou vydává i o přízeň přispěvatelů aktuálně bojující projekt, výsledek bude z velké části opětovně ležet na bedrech samotných kreslířů. A nutno říci, že ilustrátorský ansámbl, jehož podoba je k nalezení na stránkách Hithitu, vzbuzuje (snad oprávněné) naděje. Za všechny jmenujme třeba Kateřinu „Ktaiwanitu“ Bažantovou, která opanovala letošní ročník Cen Akademie sci-fi, fantasy a hororu v kategorii Nejlepší dílo (domácího) výtvarníka s obálkou k českému překladu knihy Bena Aaronovitche Řeky Londýna.

Tvůrcům se prozatím podařilo nastřádat 40 procent z požadované cílové částky 300 000 Kč. Pokud vás projekt zaujal a chtěli byste ať už jen tak přispět autorům, nebo si do budoucna rozšířit knihovničku o zajímavý titul (samotná kniha včetně poštovného je odměnou za příspěvek ve výši 499 Kč), máte na to ještě 11 dní, což je zároveň lhůta, která zbývá tvůrcům pro získání zbylé sumy.

 

Zdroj (včetně úvodního obrázku): https://www.hithit.com/cs/project/2914/komiksova-kytice-od-ceskeho-grimma