UNDG zve za kulturou: Jumping Drums, sladký ČokoFest i Kings on Ice

V Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Závěr listopadu s sebou přinese celou řadu různorodých produkcí, těšit se můžete na bubeníky Jumping Drums nebo na jedinečný koncert Ivy Bittové, mlsné jazýčky potěší ČokoFest a vánoční atmosféru navodí krasobruslařská exhibice Kings on Ice a každoroční Vánoční hra v Komorní scéně Aréna. Necháte se zlákat?

Také se o vás pokouší podzimní deprese? Zkuste ji zahnat pořádnou dávkou kultury! Hned v úterý si můžete vychutnat energický koncert bubeníků Jumping Drums. Skupina hudebníků okolo muzikoterapeuta Ivo Bartouška vám představí strhující show s tradičními bubny a perkusemi, ale i s exotickými nástroji jako djembe nebo s šamanským bubnem. Nechte se vtáhnout hudební magií v úterý 22. listopadu od 19 hodin v Domě kultury.

Pokud se raději zamyslíte nad současnou evropskou situací a politickou sférou, pak si nenechte ujít přednášku Karla Hvížďaly v Domě knihy. Novinář a dramatik představí svou knihu Evropa, Rusko, teroristé a běženci, která nabízí obraz Evropy roku 2015 doplněný o názory předních odborníků v oboru. Přednáška a diskuze proběhne v Domě knihy ve čtvrtek 24. listopadu od 16 hodin.

Příjemnou atmosféru navodí koncert Ivy Bittové spolu se slovenským smyčcovým uskupením Mucha Quartet. Unikátní koncert v rámci československého turné představí písně z nového alba Slovenské spevy Bély Bartóka. Pokud si nechcete nechat ujít jedinečný hudební zážitek, pak navštivte v pátek 25. listopadu od 18 hodin kostel sv. Václava.

Pokud byste naopak chtěli udělat radost těm nejmenším, tak je vezměte na premiéru inscenace NASTUPOVAT! Děják z rychlíku v Divadle loutek. Zcestovalý duch Vlakomil vaše děti vezme na dobrodružnou cestu napříč dějinami celé Evropy. Těšit se můžete na výpravy do nejdůležitějších dějinných událostí 20. století v režii Radovana Lipuse. Divadlo loutek zavelí nasedat v pátek 25. listopadu v 17 hodin.

Máte mlsnější jazýček? Nebo by se hodilo něco teplého do žaludku? Pak zvolte víkendový ČokoFest na Černé louce. Vyzkoušíte si povolání cukráře, dopřejete si sladké dobroty nebo si o ně zasoutěžíte. Připravený je pro vás bohatý program s ochutnávkami a workshopy. Lístky na festival si můžete koupit v prodejně Ostravanka Coffee Shop do pátku 25. listopadu nebo v OC Karolína. Festival bude probíhat ve dnech 25.–27. listopadu.

Pokud dáváte přednost spíše designu a industriálu, pak je pro vás připraven jedinečný Meat Design kombinující současnou tvorbu českých i zahraničních designerů. Dolní oblast Vítkovic se v době od 24. do 27. listopadu stane doslova Mekkou současných designerů, kteří zde uvedou svou tvorbu, ale nabídnou také workshopy, přednášky a samozřejmě neformální afterparty. Nenechte si ujít oficiální zahájení akce ve čtvrtek 24. listopadu!

Pomalu se blížící Vánoce vám navodí hned dvě akce – krasobruslařská show Kings on Ice v Ostravar Aréně a Vánoční hra Komorní scény Aréna. Kings on Ice v režii legendy krasobruslení Jevgenije Pljuščenka doveze špičky současného krasobruslení a medailové vítěze ze ZOH v Soči. Těšit se můžete na českého Tomáše Vernera, juniorskou mistryni světa Adelinu Sotnikovovou nebo na pár Tatiana Volosozhar – Maxim Trankov. Show na ledě se rozpoutá ve středu 30. listopadu v 19 hodin.

Komorní scéna Aréna zahájí dobu čekání na svátky již tradičně titulem dramaturga Tomáše Vůjtka Vánoční hra aneb O tom slavném narození. Hra plná intrik, navazující na drama 17. a 18. století, nabídne podívanou pro celou rodinu v neděli 4. prosince v 17 hodin.

Nyní už záleží jen na vás, zdali podlehnete vánoční horečce, nebo vše vezmete s chladnou hlavou…