UNDG zve za kulturou: Experimentální festival Norma, Noc divadel i filmová magie

V Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Nudí vás deštivé podzimní dny? Pak zkuste něco netradičního. Magické filmové zážitky vám nabídne dvojice novinek: Doctor Strange a Fantastická zvířata a kde je najít. Od pátku 11. listopadu můžete vyrazit na experimentální divadelní festival NORMA do znovuotevřeného Bauhausu nebo třeba na koncert ostravského písničkáře Jaromíra Nohavici. Následující týden pak na vás čeká Noc divadel plná zábavy a netradičního pohledu na oblíbené scény. Přidáte se?

Hned ze začátku týdne nabourá vaše běžné vnímání reality fantasy film Doctor Strange inspirovaný komiksy Marvel. Příběh chirurga Stephena Strange (Benedict Cumberbatch) vyrovnávajícího se s následky vážné dopravní nehody vás zavede do starověkých čínských chrámů opředených legendami i magií, kde probíhá intenzivní boj se zlem. Boj kouzelníků proti temným silám, ale i člověka se sebou samým můžete sledovat v kinech Cinestar a Cinema City.

Kouzelný svět vám nabídne i film Fantastická zvířata a kde je najít podle předlohy z pera J. K. Rowlingové. Kouzelnický svět Harryho Pottera se rozroste o příběh Newta Scamandera (Eddie Redmayne) přicházejícího do New Yorku s tajuplným kufříkem plným magických stvoření. Co se stane, pokud některý z tvorů unikne, se dozvíte v půlnoční premiéře 17. listopadu v kinech Cinestar a Cinema City.

Netradiční pohled na divadlo vám nabídne festival NORMA v prostorách znovuotevřeného Bauhausu. Druhý ročník experimentálního festivalu zaměřeného na netradiční činoherní a pohybové divadlo představí soubory z Polska, Nizozemí, Slovenska i pražské Studio Hrdinů a nabídne ve dvou dnech celkem šest představení a performancí. Hlavním tématem bude dialog napříč uměním a vnímání postavení člověka v současné kultuře. Umělecké i divadelní experimenty můžete sledovat v prostorách Nové Karoliny a Bauhausu ve dnech 11. a 12. listopadu. Kompletní program pak najdete na stránkách festivalu NORMA.

Pokud raději stojíte nohama pevně na černé ostravské zemi, pak si nenechte ujít koncert slezského barda Jaromíra Nohavici. Oblíbený písničkář představí svérázné písně ze své více než 30leté sólové tvorby. Ostré politické songy i decentní melancholii si můžete vychutnat v pátek 11. listopadu v prostorách Heligonky v Dolní oblasti Vítkovic.

Do divadelního dění se zapojí také Stará aréna Ostrava s premiérou scénického čtení Fortinbras se opil. Herci napříč ostravskými divadly pod vedením Janusze Klimszi představí volnou variaci na téma Shakespearových her. Vyzkoušejte Shakespeara i jinak v neděli 13. listopadu od 19:30 ve Stařeně.

Pokud nemáte program na sobotu 19. listopadu, pak neváhejte navštívit letošní Noc divadel. Hned čtyři umělecké scény nabídnou v rámci celorepublikové akce svůj program. Těšit se můžete na:

Kulturní dům AKORD, kde proběhne improvizační pořad Na prknech… nebo přehlídka významných osobností divadelního dění v Ostravě.

Divadlo Petra Bezruče nabídne od 18 hodin promítání inscenace Pestré vrstvy a od 20 hodin se můžete těšit na Bezručáckou tančírnu v rytmu jazzu a swingu.

Divadlo Jiřího Myrona zahájí ve 20 hodin prohlídky netradičních divadelních prostor. Stejně to bude vypadat také v Divadle loutek, které se otevře nejmenším od 17 hodin, v 19 hodin se pak můžete těšit na interaktivní koncert skupiny Mína band s oblíbenými písničkami z představení.

Necháte se zlákat listopadovým programem?