Olomouc po padesáté centrem popularizace vědy

V Film, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

V minulém týdnu ožilo univerzitní město Olomouc díky 50. ročníku jednoho z největších evropských vědeckých festivalů Academia Film Olomouc  / AFO. Tomuto významnému jubileu odpovídali i hosté. Pozvání na festival přijaly hned dvě ikony světové vědy. Významný britský biolog a autor nového ateismu Richard Dawkins a americký teoretický fyzik Lawrence M. Krauss.

Tito dva velikáni se utkali v intelektuálním dialogu, který se uskutečnil v zaplněném kině Metropol v rámci světové tour diskusního pořadu Origins Dialogue Arizonské univerzity. Duel byl nejen velice inspirativní, ale také zábavný díky ostrovtipu obou diskutujících. Richard Dawkins se proslavil především díky revolučním poznatkům evoluce a také svou knihou Boží blud, ve které rozvedl myšlenky tzv. nového ateismu – přesvědčení, že jakákoliv forma náboženství musí být podrobena kritickému racionálnímu myšlení.

Dawkins se účastnil také slavnostního otevření zbrusu nového science centra Univerzity Palackého – Pevnosti poznání. Bývalá budova vojenského skladu se proměnila v centrum vzdělávání zahrnující interaktivní vědecké expozice a digitální planetárium.

Tento výrazný ročník přilákal rekordních 5 800 návštěvníků. To se bohužel projevilo i na nedostatečné kapacitě sálů, především v prostorách konviktu. Diváci museli vystát i téměř hodinové fronty na atraktivní projekce. Festivalu by při stávajícím zájmu návštěvníků pomohlo otevření více projekčních prostor současně a opakování některých žádaných snímků. Bylo by z čeho vybírat. Do soutěže se tento rok přihlásilo přes 500 filmů, ze kterých bylo do hlavní soutěže vybráno 19 a do české sekce 16 děl. Předávání moderoval Tomáš Hanák a cenu za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký dokumentární film získal snímek Potěšení z logiky režisérky Catherine Gale (Velká Británie, 2013). Cenu diváků si odnesl technologicky přelomový počin Pidiobři 3D, který speciálně pro AFO nadaboval herec Jiří Lábus. Ukazuje až abnormálně detailní záběry ze života malých hlodavců téměř pohádkovou formou a opravdu stojí za zhlédnutí i velkými diváky.

afo2015_patek_1920px_janhromadko-1042

Richard Dawkins na jubilejním 50. ročníku AFO. foto: Jan Hromádko

 

V rámci programových sekcí AFO byla zřejmě nejvyhledávanější částí programu Věda v popkultuře, která představila již kultovní snímky jako Jurský Park, Star Trek či novinku Interstellar. Program byl zaměřen i na kontroverzní témata jako Absurdita rasismu, Válka a věda, Sex jako povolání, Ženy a věda či (Ne)zdravá výživa. Součástí festivalu AFO byla i hudební vystoupení, z nichž nejvýraznějším byl koncert původně ostravské dekadentní kapely Schwarzprior, která do posledního místa zaplnila Divadelní sál a předvedla výživný vizuální i sluchový zážitek.

Všeobecně byl tento ročník neuvěřitelně programově nabitý a při posílení kapacitních problémů bude AFO ideálním festivalem nejen pro návštěvníky prahnoucí po vědění.

foto: Jan Hromádko