Underground zve za kulturou: Milostný trojúhelník, MOVE fest Ostrava i Sasha Waltz.

V Kultura od Nikola Ulčáková1 Komentář

Letní nálada postupně vtrhla i do přehledu kulturních akcí, které Vás překvapí nejen svou dynamikou, ale i vtipem a ironií. Závěr května přinese totiž jak divadelní improvizaci v podání Divadla Bolka Polívky, tak nejoriginálnější německou choreografku současnosti Sashu Waltz, stejně jako vhled do pohybového a tanečního divadla s MOVE festem Ostrava. Zkrátka neseďte doma a vzhůru do ulic!

Hned ze startu týdne na Vás čeká kvalitní zábava v podání Pavla Lišky, Martina Zbrožka a Josefa Poláška v inscenaci Milostný trojúhelník. Devadesátiminutová improvizační show nabídne jak originální humor bez pevně stanovených pravidel, tak skvělé výkony tří hereckých osobností, rozšířené o role režisérů a scénáristů. Trio komiků z Divadla Bolka Polívky ovládne RnR GARAGE Martinov v úterý 24. května od 20:00. Nenechte si ujít hru, jejíž podobu můžete ovlivnit i Vy sami!

Na divadelní vlně budeme pokračovat s MOVE festem, který rozpohybuje Ostravu od středy 25. května. Festival svěžího tanečního i pohybového divadla a nového cirkusu Vám nabídne to nejlepší ze současných divadelních vod, jedinečné workshopy s tanečníky a choreografy, ale i diskuze a přednášky s tvůrci.

Hned ve středu 25. května můžete své nejmenší potěšit inscenací Tešlon a Frkl divadelní dvojice tYhle. Symbolický boj dvou chlapců s akrobatickými prvky započne v 10:00 v centru Cooltour. Následuje workshop Bez práce nejsou koláče, aneb kutilské dopoledne v dílně za vedení Terezy Magnan, aka Ryby Řvoucí od 11:00. Večer uzavře premiéra inscenace 3CM, tematizující vztah mezi mužem a ženou. Experimentální projekt můžete sledovat od 20:00 v Cooltouru.

Obdobně bohatý bude i čtvrteční program, který zahájí záznam inscenace A Portrait nejinovativnější současné choreografky Sashi Waltz. Představení přinese jak strhující fyzično bořící mantinely, tak i hluboké úvahy věnované existenci člověka v současném světě. Originální vizuální zážitek je pro Vás připraven od 17:00 v Minikině. Ve čtvrtek 26. května od 19:00 se vrátíme do českých vod se site specific projektem Luxury Memories, který Vás přenese do atmosféry prvorepublikové Ostravy.

Páteční večer následně ovládne Jakub Prachař se 420People a představením Peklo: Dantovské variace. Inscenace režiséra Jana Nebeského plná bojů člověka se sebou samým naplní prostory Cooltouru od 19:00.

Sobota Vás pak přenese do nefalšované divočiny se souborem BURKI&COM. Od 10:00 se můžete rozpohybovat na způsob divočiny s workshopem Simony Machovičové, která následně vystoupí i v rámci inscenace Divočina, marnivost ptačích per od 18:00. Najděte i Vy hranice mezi krásou nespoutané přírody a okolním městem!

Pokud se raději přesunete směrem k filmu, pak si rozhodně nenechte ujít záznam inscenace Naučená bezmocnost režiséra Jiřího Havelky a tanečního souboru VerTeDance. Vizuální dílo inspirované filmovou tvorbou 50. let si můžete vychutnat od 17:00 v centru Cooltour. Sobotu uzavře duo [PLAY]boyz s inscenací SYNovial. Způsoby vnímání vlastní identity skrze tělo odhalí dvojice tanečníků od 20:00.

Festival zakončí v neděli 29. května workshop vedený tanečníky [PLAY]boyz s názvem Buďte jako oni. Tanec, divadlo a prvky nového cirkusu si můžete vychutnat od 11:00. Definitivní festivalové rozloučení pak nabídne inscenace Walls & Handbags souboru Losers Cirque Company a inovativního tvůrčího dua SKUTR.