Underground zve za kulturou: Ostrau der Kulturpunkt, Michal Hrůza i L2: Brána života!

V Kultura, Nezařazené od Nikola UlčákováNapsat komentář

Duben se přelil do své druhé poloviny, stejně jako festival německé kultury – Ostrau der Kulturpunkt nabízející celou řadu přednášek a snímků s tematikou současné německé kultury. Kromě současné německé kinematografie se můžete těšit na hudební návrat Michala Hrůzy s akustickou tour Hrůza v divadle a na známý voiceband 4TET. Pokud zavítáte raději do divadla, pak si nenechte ujít premiéru hudebního experimentu L2: Brána života! s Jaroslavem Duškem. Nabídka je pestrá. Co si vyberete vy?

Začátek týdne bude ve znamení loučení s mezinárodním multikulturním festivalem Ostrau der Kulturpunkt, který představil ostravské veřejnosti již pošesté současnou německou kulturu. V pondělí 18. dubna se můžete v Minikině kavárna ponořit do hudebního podzemí s dokumentárním snímkem B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína 1979–1989. Desetiletí ve znamení hudebních i politických proměn sledujte od 17 hodin.

Do společensko-politické reality vás přenese i následující snímek Dárek bohů v režii Olivera Haffnera (Mein Leben im Off). Tragikomický příběh profesionální herečky Anny zdvihající se spolu se skupinou nezaměstnaných ze společenského dna můžete sledovat od 19:30.

Následující den se v Minikině kavárna zaměří na revoluční události a společnost po pádu berlínské zdi. První ze snímků, Když jsme snili režiséra Andrease Dresena (Láska na grilu, Léto v Berlíně), tematizuje sjednocení Německa z originálního pohledu party dospívajících chlapců. Události devadesátých let a dobrodružné vyrovnávání se s novou situací si nenechte ujít v úterý 19. dubna od 17 hodin.

Na temnější strunu zahraje drama Jsme mladí. Jsme silní. v režii Burhana Qurbaniho (Vyznání víry). Rasistické bouře v polovině devadesátých let, jejich možné příčiny i intenzivní zamyšlení nad problémem xenofobie ovládne filmové plátno v 19:30.

Středa 20. března bude patřit pokračování tour Michala Hrůzy s kapelou v kulturním domě AKORD. Hrůza v divadle nabídne akustickou verzi starších písní, ale i současných hitů Vzducholoď a Slunce z posledního alba Den. Nositele ceny Anděl si můžete vychutnat od 20 hodin.

V hudebním menu budeme pokračovat s originálním vokálním uskupením 4TET, které rozezní Kulturní dům města Ostravy ve čtvrtek 21. dubna. Voiceband okolo Jiřího Korna zde představí IV. verzi svého koncertního programu v ostravské premiéře. Nenechte si ujít skvělé hudební přepracování známých písní, ale i originální scénické nápady od 19 hodin.

Ve čtvrtek 21. dubna se naopak můžete stát součástí hudebního experimentu L2: Brána života! Nevšední propojení meditace, hry na exotické didgeridoo a herectví Jaroslava Duška nabídne zamyšlení nad hranicemi lidské existence v premiéře 21. dubna od 18:30. Další dvě reprízy na vás čekají v sobotu 23. dubna od 18:30 a v neděli 24. dubna od 16 hod. Součástí čtvrteční premiéry je i rozhovor s tvůrci a autogramiáda v 15:30 v Domě knihy KNIHCENTRUM.

Foto: michalhruza.cz