UBC pomáhá mladým hudebním objevům – je tady další ročník!

V Hudební zóna, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Na cestě k úspěchu v rámci tuzemské scény pomáhá kapelám soutěž University Band Contest. Tento rok zahajuje UBC (úbécéčko) již čtvrtý ročník ostravského kola a zároveň 2. ročník kola celorepublikového. Samotný projekt podporuje především mladé umělce a největším studentským talentům pak pomáhá s těžkými začátky v nekompromisním prostředí hudebního průmyslu. Kapelám jako The Places, Cocaine Party či Retro Jokers právě účast na UBC otevřela dveře do světa šoubyznysu.

UBC letos spustilo registrace v několika městech. Bojovat o postup mohou adepti slávy v Ostravě, Brně, Opavě, Olomouci, Zlíně, Liberci, Českých Budějovicích, Praze, Plzni a Ústí nad Labem. Pro registrované kapely začne semifinálové klání v prostředí hudebních klubů, kde budou mít některé z nich možnost vystoupit. Z jednotlivých měst poputují vítězové do 2. kola. Finalisty vybírá v poměrném zastoupení porota (30 %), přítomní diváci (50 %), hlasy na Facebooku (20 %).

Absolutní jednička má zajištěno celorepublikové turné v zúčastněných městech, hlavní cenu v podobě vystoupení na partnerských letních festivalech a také ceny od partnerů.

„Mně přináší UBC potěšení. Když vidím, že dává možnost kvalitním kapelám ukázat se širšímu publiku, když se dostanou na spoustu festivalů, jen díky tomu, že se odvážili jít do soutěže. Myslím si, že pro kapely je nejdůležitější hrát! A soutěž otevírá dveře, do všech koutů republiky. Jde o spolupráci univerzit a studentských spolků. Každá univerzita si šéfuje svoje kola, kapely a pak vyšle do světa vítěze,“ vyjádřila se pro Underground zakladatelka UBC, Gabriela Kožušníková.

foto: The Places

Loňskou hudební bitvu vyhrála kapela Cocaine Party a stala se tak prvním oficiálním vítězem této soutěže mezi univerzitami. V roce 2013 to byla kapela Ajdontker. První vavřín vítězství v Ostravě dobyli Retro Jokers, kteří vydali album Lonely Runner´s Soul.

Pro deník Ostravan se k UBC vyjádřil Martin Hampel, bubeník z kapely The Places: „Za nejpřínosnější a jednu z nejpovedenějších hudebních událostí roku 2014 považuji soutěž kapel University Band Contest, která pochází od nás z Ostravy. Už minulý rok se této soutěži povedlo přerůst do celorepublikového měřítka, což hodnotím jako velké plus.“

Ještě stále je možnost přihlášení! Kdo si odnese klíč k branám úspěchu letos?