Společnost nevolnosti á la Bělohradský

V Kniha, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Víte, co to je společnost nevolnosti? Nehledejte v tom nic složitého, je to prosté. Nejen tuto, ale i další své myšlenky vysvětlil prof. PhDr. Václav Bělohradský, PhD., na besedě v ostravském Domě knihy. Autogramiáda a beseda tohoto filozofa a sociologa proběhla v úterý 10. března odpoledne v kavárně Knihcentra. Václava Bělohradského můžete znát jako autora mnoha esejí, úvah a rozhovorů, které psal pro Literární noviny, Mladou frontu Dnes, Mladý svět, Proglas, Lidové noviny, Reflex, Týden nebo Právo. Svou tvorbu shrnul i do několika knih. V roce 1970 odešel Bělohradský po sovětské okupaci do Itálie, kde nyní žije.

„Na počátku 90. let ze mě udělali poradce Klause, jako by si Klaus nechal radit.“

V květnu minulého roku vyšlo třetí vydání jeho úspěšné knihy esejů Společnost nevolnosti. Bělohradský tuto nevolnost, ve které žijeme, popsal na besedě jako to, že člověk je málo pánem svého obrazu. „Na počátku 90. let ze mě třeba udělali poradce Klause, jako by si Klaus nechal radit,“ vysvětlil profesor. V dnešní společnosti existuje i složitá komunikace – když něco špatně vyjádříme, nejde to změnit a dále se to multiplikuje. Podle Bělohradského je všude kolem nás mnoho znaků, ale označovaného je málo. Jak řekl: „Dochází k inflaci znaků, každý znak odkazuje na další znak.“ Nevolnost pojí i s tím, že Evropu zaplavili lidé, kteří jsou z jiných světů, a my se teď musíme naučit žít v tzv. mezisvětech. Člověk žije ve stálé nevolnosti.

V České republice panují silné antipolitické postoje

Sociolog a filozof odpovídal na besedě na zajímavé dotazy jak moderátora, tak i publika. Odpověděl na to, co si myslí o vyjádření našeho prezidenta k Ferdinandu Peroutkovi při příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim. Peroutkovým celoživotním ideálem byl podle Bělohradského realismus. „Chtěl žít a i protektorát viděl realisticky,“ vysvětlil Bělohradský. O dnešní české vládě se vyjádřil jako o nejlepší vládě po dlouhé době. Volby 2014 podle sociologa ukazují, „jak snadno v této zemi lze získat konsenzus na antipolitickém tématu“.

Západ je možnou příčinou nenávisti Islámského státu

Na besedě padl dotaz směřující také k radikálnímu hnutí Islámský stát. Bělohradský zamítl možnost toho, že by současná situace byla příležitostí pro spojení Východu a Západu proti společnému nepříteli. Máme se sami sebe ptát, odkud se nenávist této organizace bere. Západ je příčinou. „Západ nenašel způsob, jak komunikovat s touto oblastí světa,“ řekl Bělohradský. K otázce vyjádření Miloše Zemana na účet České televize sdělil, že česká veřejnoprávní televize ve srovnání s italskou televizí málo zobrazuje rozdílnost. Měla by mít agresivnější přístup k tématům, jako jsou exekuce nebo rasismus.

Nejen zajímavé dotazy, ale také plně obsazená kavárna Knihcentra svědčila o tom, že zájem o názory a osobnost Václava Bělohradského je stále obrovský. Pokud by zajímal jeho pohled na současný svět i vás, přečtěte si jeho knihu Společnost nevolnosti.

foto: Lukáš Ston