Servis Macy Gray v Praze

V Hudební zóna, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Do pražského klubu SaSaZu se v pondělí 23. února podruhé vrátila zpěvačka s unikátním hlasem Macy Gray. Americká držitelka Grammy, vlastním jménem Natalie McIntyreová, na nové koncertní sérii podporuje nové studiové album The Way, které vyšlo loni v říjnu. Jako předskokana si vybrala písničkářku a držitelku hudebního ocenění Anděl za Objev roku Lenny.

Macy Gray patří mezi největší unikáty na americké rhythm’n’bluesové scéně. Neuvěřitelně příjemný chraplák se snaží zharmonizovat s potrhlou image, kterou ještě podtrhují někdy až praštěné texty. Od ostatních se navíc ještě také liší tím, že má vybraný vkus a umí psát písně a na rozdíl od ostatních umělkyň nezapomíná na to hlavní – na hudbu. Pódium si podmaní i sama s pomocí skromné kapely (bicí, elektrická kytara, basová kytara, klávesy), neobrací tak pozornost na pojízdný cirkus, který z halových show většina hvězd vytvořila, jen aby si nikdo nevšiml, že jim z hrdla vychází horký vzduch.

Po důstojném vystoupení Lenny nastala zbytečně dlouhá pauza. Když však konečně ve čtvrt na deset na pódium dorazila Macy, s neochvějnou jistotou rozhýbala publikum svižnou a vynikající skladbou Why Didn’t You Call Me z nejslavnější desky On How Life Is. Ve flitrových šatech s extrémně výrazným růžovým šálem působila jako typická retro cukrová panenka ze 40. let, ale stačilo však jedinkrát otevřít pusu a všem v sále bylo jasné, kdo tady dnes večer velí.

Tour nazvané To Set The World On Fire reflektuje zpěvaččino poslední album, a kromě titulního hitu alba Stoned z něj zazněly songy Bang band, Hands či First Time. V setlistu samozřejmě nechyběly starší pecky Do Something, Beauty In The World nebo zmiňovaný otvírák Why Didn’t You Call Me. Velmi působivá byla performace hitu britské kapely Radiohead Creep nebo trochu ujetý cover Do Ya Think I’m Sexy od Roda Stewarta. Na závěr zazněla hymna I Try, při které z velké části místo Macy zpívalo nadšené publikum.

Její hlas má moc a kvalitu pro silné písně. Texty jsou většinou velmi intimní výpovědi a slyšet je živě je fascinující zažitek. Zpěvačka odzpívala koncert s neuvěřitelným drivem a až na jedinou přestávku, kdy dostalo prostor sólo na bicí, neslezla z pódia. Macy s publikem krásně komunikovala a každý tón, každý přechod z rytmu do rytmu, si maximálně užívala. Její bláznivé historky o tom, že podle google jsou v Praze nejkrásnější muži na světě, ženy mají nejlepší vagíny a všichni jsme hrozně sexy, dodalo celému vystoupení dosti zvláštní atmosféru. Před přídavky nedělala zbytečné cavyky a už snad po minutce se i s celou kapelou vrátila na pódium, kde si pořídila i několik „selfies“ s publikem v pozadí a pokračovala ve zpěvu. Muzikálnost, ženská sebejistota a zábavný styl promluv s publikem z ní udělaly hvězdu, jakou Macy Gray bez pochyby je. Svou muziku naservírovala na stříbrném tácu i s pořádnou mašličkou.

Macy Gray
macy_gray_14_20150224_1096580219
Pravým jménem Natalie McIntyreová narozená v Cantonu v Ohiu. Sedm let studovala hru na piano. Její pěvecká kariéra začala v roce 1998 po přesunu do Los Angeles, kde působí Macy dodnes. Debutovou desku On How Life Is vydala Gray roku 1999. Album si získalo skvělé recenze, také nominace na ceny Grammy a přineslo velký hit I Try. Desky se prodalo přes pět milionů kopií. Mezi její oblíbené umělce patří například Stevie Wonder, Marvin Gaye nebo Aretha Franklinová. Její tvář se objevila také na obrazovkách, a to ve snímcích Training Day, Spider Man nebo ve Scary Movie.

Foto: Tomáš Vlach