Elektronické knihovny nevoní, knihu však otevřou

V De Facto, Život od Nikola UlčákováNapsat komentář

Nechce se vám chodit do knihovny a tahat se s několikatunovými knížkami? Mě se teď nechce, to se hned přiznám! Díky dnešním vymoženostem se postupně objevuje více a více webových stránek a projektů, které umožňují široké veřejnosti číst knížky online. Super!

Přemýšlím a přemýšlím. Zjišťuji, že než se takový průměrný vysokoškolák, jako třeba já, odhodlá dojít do knihovny vypůjčit si nějakou tu knížku k povinné četbě, zabere mu to minimálně měsíc. A když už se dostaví, zjistí, že je daný titul už dávno vypůjčený a má další dvě rezervace, takže ji uvidí až po zkouškovém. Samozřejmě k ničemu.

Snažím se najít řešení, a tak jednoho nudného večera brouzdám po internetu. Google mě nezklamal, jako vždy. Upoutá mě projekt, který pořádá Městská knihovna v Praze. Číst knížky online, stáhnout si knížku ve formátu PDF, DOC apod. a vše zdarma – úžasné. Klikám na odkaz a co nevidím… Celou klasickou literaturu na jedné stránce. Taková filharmonie pro všechny studující češtináře.

Většina projektů je téměř začínajících, proto na internetu nenajdete úplně vše zdarma. Může se stát, že některý aktivista naskenuje celou vámi potřebnou knihu a nechá ji k dispozici pro širokou veřejnost.

Důvod, proč tyto knihy začínají kvést do elektronických podob, je jasný – číst, číst a číst. Tak trochu bych řekla, že je elektronická knihovna vhodná i pro lenochy, kteří odmítají vylézt z postele a dojít si někam za knihou, pro knihu. Teď je na seznamu otázka – má to smysl? Dle mého názoru ano. Přestože sama preferuji vůni tištěné knihy v ruce, při dnešní uspěchané době jsou elektronické čtečky knih do kapsy řešením, jak se postarat o to, aby celá vaše knihovnička byla v malé elektronické věcičce.

Přeji vám všem čtenářům příjemné čtení a na závěr přikládám pár odkazů, kde třeba můžete zkusit štěstí a najít chtěné literární kousky. Elektronické knihovny nevoní, ale knihu díky nim otevřete, a to je fajn.

http://e-knihovna.cz

http://ulozto.cz

http://edisk.cz

http://www.ujc.cas.cz/

http://www.ceska-poezie.cz/cek/

http://www.ereading.cz/cs/

http://www.rajknih.cz/

Foto: Patrik Goethe