POZVÁNKA: K+K míří k Bezručům

V Divadlo, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Ödön von Horváth napsal před bezmála sty lety hru o lásce ztracené v ohlušující zábavě mnichovského pivního festivalu Oktoberfest. Bezruči tuto hru přinášejí v atmosféře ostravské Stodolní ulice. Příběh Kazimíra a Karolíny v režii Štěpána Pácla bude mít premiéru v pátek 6. března. V titulních rolích uvidíte Michala Sedláčka a Pavlu Gajdošíkovou.

Na jeviště Divadla Petra Bezruče vstupuje nadčasová hra dramatika Ödöna von Horvátha. Napsal ji v roce 1932, ale děj se odehrává v současnosti na mnichovském Oktoberfestu. Horváth už tehdy tušil, že příběhy z bujarých party byly, jsou a budou stále aktuální, a tak je možné, že příběh jedné divoké noci, hodně podobný tomu oktoberfestovému, prožívají jiní K+K zrovna dnes třeba na Stodolní.

Jednoho pátečního večera jsem si četl Kazimíra a Karolínu a pak jsem se vracel přes Stodolní do divadla. V tepu ohlušující hudby, záplavě lidí, kteří se chtějí bavit, ve změti stovek lidských šťastných i nešťastných příběhů jsem měl pocit, že Horváth hru nenapsal o 20. letech 20. století, ale o dnešku,“ říká režisér inscenace Štěpán Pácl a dodává: „Útržkovitost vět, které na sebe Horváthovy postavy pokřikují, klipovitý sled scén, touha dvou lidí se uslyšet a neschopnost naslouchat si, groteskní ráz výjevů. Příběh zmařené lásky Kazimíra a Karolíny, legrační zmatek jejich mladých duší. Před sto lety i dnes.“

Diváci se mohou těšit na hrající i zpívající Bezruče. Kazimír a Karolína bude totiž hra plná svižných melodií a přímo na jevišti zahraje živě bezručská kapela Freakband. Kromě herců mají své místo v kapele také divadelní osvětlovač a zvukař. „Myslím, že u Bezručů vznikla kapela, která by se nemusela stydět vystupovat i na různých festivalech,“ říká Michal Sedláček, který v hudebních pasážích inscenace usedne za klávesy.

V souvislosti s premiérou inscenace Kazimír a Karolína jsme pro naše diváky připravili netradiční soutěž, do které se mohou zapojit od čtvrtečního rána, symbolicky v den svátku Kazimíra. „Na sto různých míst v centru Ostravy, která jsou snadno rozpoznatelná díky barevným pouťovým balónkům, jsme rozmístili obálky, které ukrývají kartičku s QR kódem. Po načtení kódu čtečkou v mobilním telefonu se nálezce ihned dozví, zda je kartička výherní či nikoliv,“ říká manažer divadla Tomáš Suchánek a prozrazuje možné výhry: „Odměnou pro úspěšné hledače jsou čestné vstupenky na představení Kazimír a Karolína nebo slevové kupóny do Divadla Petra Bezruče.“

6349-kazimir-a-karolina

 foto: bezruci.cz