Milan Kohout přednáší na Fakultě umění 8. 10.

V Debata od Nikola UlčákováNapsat komentář

Významný český performer, pedagog a spisovatel v jednom, Milan Kohout, vystoupí již zítra na půdě Fakulty umění Ostravské univerzity přesně ve 12 hodin. Tento akční umělec i dnes naplňuje roli netypického Čecha – radikálně kritizuje společenský mainstream, boří stereotypy a usedlé názory na dnešní témata. To nejlepší z jeho postojů můžete zhlédnout právě na zítřejší přednášce.

Půl života strávil v Americe, druhou půlku tady. Milan Kohout se narodil v Plzni roku 1955. Vystudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou, podepsal Chartu 77 a stal se aktivním členem českého undergroundu. Následně byl mnohokrát vyslýchán, trestán a byl nucen přijmout místo topiče v Národopisném muzeu v Praze. Nakonec byl pro svou kulturní a politickou činnost roku 1986 vyhoštěn ze země. Strávil celkem dva těžké roky v rakouském uprchlickém táboře, načež mu byl udělen azyl v nejchudší části Bostonu v USA.

Zde roku 1993 vystudoval The School of the Museum of Fine Arts. Stal se členem experimentální umělecké skupiny Mobius a následně učil umění na několika vysokých školách včetně TUFTS University a New England Institute of Art.

Nyní žije opět v České republice. Stihl zde již publikovat autobiografickou novelu Proveď vola světem, volem zůstane. Do povědomí zdejší společnosti se dostal především svými kritickými postoji vůči náboženství, mediální manipulaci, americké ekonomiky, ropné politiky, rasismu a společenských předsudků.

Jeho performance bývají označovány za velmi kontroverzní. Když v Ústí nad Labem na protest proti segregaci Romů rozřízl napůl státní vlajku, byl obviněn za hanobení státního symbolu. V roce 2007 byl dokonce v USA zatčen a postaven před soud, když založil akci Oprátky na prodej vyjadřující kritiku chování amerických bank. Nakonec byl shledán nevinným a propuštěn.

Výrazně se rovněž postavil proti xenofobii a protiislámským hnutím. V červnovém pořadu Máte slovo si neodpustil ráznou kritiku všech přítomných v sále, když odmítali přijetí uprchlíků v českých zemích. Sám Kohout však zdůrazňuje, že jde jen o projev performančního umění a způsob vyjádření nesouhlasu, který považuje za nezbytný.

Ti, které osobnost Milana Kohouta zaujala, nechť se dostaví 8. října ve 12 hodin na Fakultu umění Ostravské univerzity a nenechají si ujít jeho přednášku zahrnující originální názory a postoje.

foto: archiv MK