DPB uvede komedii Jana Krause Nahniličko

V Divadlo, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Jana Krause zná každý jako známého televizního moderátora a herce, Bezruči ho však divákům představí jako dramatika. První premiérou nové sezóny v Divadle Petra Bezruče bude inscenace jeho kultovní hry Nahniličko. Režie se ujala Janka Ryšánek Schmiedtová. Komedie odehrávající se v divokých 90. letech bude mít premiéru v pátek 18. září.

Nahniličko je neobyčejně trefná groteska pojednávající o začátcích naší nové demokratické reality. Božena, Andy a Třetí bydlí daleko od zvuků velkoměst – v krajině, kde hodně fouká vítr a lidé žijí ze dne na den. To ovšem ale jen do toho momentu, než se objeví pan Jorge Ejar Clavijo, to se pak začnou dít věci! Protože každý přece touží udělat obchod svýho života! Vydělat krvavý love. Vydělat prachy, o kterých se nám ani nesnilo… A o peníze jde dycinky až v první řadě, nebo…?  

„Groteskní komedie Nahniličko si střílí z „podnikatelů“, kteří se po Sametové revoluci vyrojili jako houby po dešti a jejichž cílem bylo pomocí všemožných podvůdků, podvodů a velepodvodů co nejrychleji zbohatnout,“ říká dramaturgyně inscenace Daniela Jirmanová a dodává: „Mnozí si jistě ještě vzpomenou na „Rumovou aféru“, „lehké topné oleje“ či „orlické vraždy“. To všechno byly „divoký devadesátky“. Leckterá současná aféra však toto období připomíná víc, než je zdrávo a při sledování zpráv nás občas napadá, jestli to, co se tam odehrává, není ještě větší groteska než naše divadelní Nahniličko…“

V komediální inscenaci se objeví Ondřej Brett, Markéta Haroková, Dušan Urban, Kateřina Krejčí, Marcela Čapková a hostující Jan Vlas. „Na inscenaci mě baví hravost, s jakou jsme k postavám a příběhu přistupovali a také příležitost k drobným improvizacím. Ve společnosti mých kolegů byla výborná atmosféra, která se, věřím, promítne i do představení,“ shrnuje práci na inscenaci představitelka role Boženy Markéta Haroková. Autorkou scény je Lucie Labajová, která již v minulosti s Divadlem Petra Bezruče spolupracovala při přípravě inscenací Pěna dní či Romeo a Julie. Kostýmy navrhla Katarína Kováčiková, pohybové nastudování proběhlo pod vedením Jany Ryšlavé a u výběru hudby k inscenaci je podepsán Norbert Lichý.

Nahniličko je kultovní inscenací slavné éry Divadla Na zábradlí, v Praze se hraje už více než dvě desítky let a stále pro vyprodané hlediště. Za dobu své existence inscenace změnila své působiště, nyní je uváděna v Divadle Kalich, a obměnilo se herecké obsazení. Stálicemi však zůstávají Eva Holubová, Jan Kraus, Ivana Chýlková a Bohumil Klepl. Ovšem nejen hvězdné obsazení činí z Nahnilička jednu z nejúspěšnějších současných českých her, v roce své premiéry obsadila v dramatické soutěži Ceny Alfréda Radoka druhé místo.

Jan Kraus je herec, publicista, moderátor, scénárista, režisér, podnikatel. Jako herec se proslavil už v dětství. Účinkoval v dětských rolích v Divadle na Vinohradech, Národním divadle ad., daboval, hrál ve filmech (např. Spalovač mrtvol, Drahé tety a já, Lišáci, myšáci a Šibeničák, Dívka na koštěti). Vystudoval gymnázium, působil v divadelním Studiu Bouře (1986) a spolu s hercem Jiřím Ornestem založil v roce 1989 Náhradní divadlo. Byla v něm inscenována jeho hra Zelený pták (na motivy hry Carla Gozziho Zelenavý ptáček). Velkou popularitu mu přinesla jeho talk show Uvolněte se, prosím!, kterou připravoval pro Českou televizi v letech 2004 – 2010. V současné době vysílá pořad TV Prima pod názvem Show Jana Krause.

Nahniličko

máslo, sádlo a krvavej byznys

autor Jan Kraus / režie Janka Ryšánek Schmiedtová / dramaturgie Daniela Jirmanová / scéna Lucie Labajová / kostýmy Katarína Kováčiková / hudba Norbert Lichý / pohybová spolupráce Jana Ryšlavá

Hrají: Andy Ondřej Brett, Božena Markéta Haroková, Třetí Jan Vlas j.h., Ballantines Kateřina Krejčí, Seňorita Marcela Čapková a Jorge Ejar Clavijo Dušan Urban

foto: Tomáš Ruta