Underground zve za kulturou: Kašparův ostravský týden, festival Jeden svět i premiéry v NDM

V Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Začátek prvního ryze dubnového týdne se ponese v duchu již probíhajícího Kašparova ostravského týdne v Divadle Petra Bezruče. Naváže na něj festival Jeden svět, věnovaný problematice lidských práv, a samozřejmě se dočkáte i nových divadelních premiér v Národním divadle moravskoslezském. Víkend pak můžete strávit s jazzovou tvorbou charismatické Tonyi Graves.

Divadelní spolek Kašpar zavítal jako každý rok do Ostravy a přivezl s sebou ty nejlepší inscenace ze svého repertoáru. Po klasické tragédii Romeo a Julie a současném dramatu Sirotci se můžete těšit na kašparovské uchopení hry Martina McDonagha Mrzák Inishmanský. Svérázný tragikomický příběh ovládne jeviště Divadla Petra Bezruče v pondělí 4. dubna a v úterý 6. dubna od 18:30.

Ve středu 6. dubna a ve čtvrtek 7. dubna se s Kašpary ponoříte od atmosféry současného Dublinu v inscenaci Terminus. Nechte se unést drsně realistickými příběhy, ale i fantazijními motivy v jedinečném veršovaném textu. Terminus režiséra Marka  Němce vás přenese do temného Irska v 18:30.

Pokud dáte přednost absurdní dramatice s porcí ironie a věčným tématem moci, pak navštivte premiéru inscenace Král Ubu v režii Jana Friče. Panděro moci a nechutných politických praktik se rozevře v Divadle Jiřího Myrona ve čtvrtek 7. dubna od 18:30.

Zajímáte-li se o fenomén globalizace a problematiku lidských práv, pak si nenechte ujít již 17. ročník festivalu Jeden svět. Přehlídka dokumentárních filmů věnovaná tématu Hledání domova proběhne hned v několika centrech, například v Minikině, prostorech Cooltouru, Klubu Atlantik nebo v Cineportu v prostorech Dolu Hlubina. Nenechte si ujít unikátní dokumenty Syrská Love Story, Po arabském jaru nebo Cowspiracy. Festival Jeden svět probíhá do pátku 8. dubna. Kompletní program včetně míst konání najdete zde.

Víkend se naopak ponese ve znamení kvalitní hudby inspirované jazzem. Již v sobotu 9. dubna představí frontmanka skupiny Monkey Business svou sólovou tvorbu z desek Back to Blues a prvotiny I’m the Only Me. Těšit se můžete jak na bluesové předělávky písní Jimiho Hendrixe, Etty James či Willieho Dixona, tak na čistě populární hudbu. Tonya Graves rozezní klub Parník od 20 hodin.