Země tvaru kuřete

V Cestování od Nikola UlčákováNapsat komentář

Nevyjet během svého vysokoškolského studia do zahraničí za peníze Evropské unie mi připadalo jako promarněná příležitost. A tak jsem si ve čtvrťáku podala přihlášku na Erasmus. V plánu byla původně Francie, Slovinsko nebo Polsko. Nakonec jsem jsem si vybrala zemi, která má pouhé dva miliony obyvatel, spoustu dobrého jídla a socialistickou minulost. Do obrázků přírody a hor jsem se zamilovala snad na první pohled…

A pak jsem Slovinsko začala prozkoumávat o něco víc. Osobně a podrobněji. Tahle země si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Začněte třeba v Mariboru.

 

Tam můžete najít opravdu mnoho nenápadných uliček s výjimečnou atmosférou. Na snímku je socha z bývalé židovské čtvrti, současný Židovski trg.

1

Na slovinštinu si zvyknete velmi rychle. Krásně se poslouchá a je vtipná. Tím, že dítě se ve slovinském překladu řekne otrok, pobavíte nejednoho Čecha. Tenhle nápis znamená „My máme rádi Maribor“.

2

Kolo je ve městech hojně užívaný dopravní prostředek. Dokonce více než autobus. A jezdí na něm lidé různého věku. Na každém chodníku je pro cyklisty vyznačený speciální pruh, po kterém jezdí mimo jiné také motorky.

3

Slovinsko má tvar kuřete. Moc lidí to netuší.

4

Turistické značení v horách není příliš logické, ale hory jsou krásné. Červené kolečko s bílým uvnitř značí skoro všechny stezky. Turisté se musí mít neustále na pozoru a koukat do mapy.

5

Kopec Piramida v Mariboru. Z centra na něj pěšky dojdete nanejvýš za 20 minut a hodně lidí toto místo využívá k odpočinku, procházkám nebo jen tak k dumání nad životem. Navíc o Vánocích je celá hora nasvětlená žárovkami.

6

Okolí Mariboru se označuje jako vinařská oblast. Ve městě, blízko u řeky Drávy, ze země vyrůstá Stara trta – nejstarší keř vinné révy na světě. Toto je pohled na vinici z osvětlené Piramidy.

7

Bled je pro mnoho lidí nejoblíbenějším místem ve Slovinsku.

8

Velika Planina je další turisticky atraktivní místo. Oproti Bledu je tam větší klid. Leží v Kamnických Alpách.

9

Vyhlídka na kopci Sv. Urban slouží ke skvělému odpočinku. Lidé tady chodí například malovat obrázky.

10

Mariborem protéká řeka Dráva. Zajímavé je, že odděluje centrum od zbytku města.

11

Erasmus ve Slovinsku je podobný jako všude jinde.

12

Doporučuji.