Podzim s příchutí severu

V Film, Kultura od Nikola UlčákováNapsat komentář

Mrazivé drama, road movie, crazy komedie nebo sci-fi. Vychutnejte si podzim se severskou kinematografií!

Severský filmový podzim zavítá celkem do třinácti českých měst. Po Praze a Brně navštíví i ostravské Minikino, a to konkrétně v týdnu od 2. do 6. listopadu. V pěti festivalových dnech bude uvedeno celkem deset snímků z Dánska, Finska, Švédska či Norska. Jako naprostá novinka se představí islandský snímek Berani (Hrútar) oceněný na festivalu v Cannes. Festival přiváží jak doposud nedistribuované snímky, tak tematicky odvážné počiny nahlížející svérázným způsobem na problematiku migrace, lidských práv, homosexuality či národního cítění.

Šestý ročník Severského filmového podzimu zahájí drama All Inclusive oblíbené dánsko-gambijské režisérky Helly Joof, na které naváže dramatická road movie Nová země (Det nya landet). Vážná sociální problematika se mísí s vtipem a komikou ve sci-fi počinu Lovemilla. Jako podporu projektu #ReadNordic uvede festival snímek Uprchlík na malinové loďce (Vadelmavenepakolainen) tematizující národní identitu, komediální Poslední kšeft (Den siste revejakta) nebo drama o gay komunitě Nikdy neotírej slzy bez rukavic (Torka aldrig tårar utan handskar). Filmy v originálním znění doplní titulky se speciální barevnou úpravou pro neslyšící.

Akci pořádá Severský filmový klub za podpory Ministerstva kultury ČR, dánského velvyslanectví, švédského velvyslanectví, norského ministerstva kultury a finského velvyslanectví v Praze.

Pro více informací navštivte webové stránky festivalu na adrese www.sfklub.cz.