Coffee of Ostrava 2015 – to chceš!

V De Facto, Život od Nikola UlčákováNapsat komentář

O víkendu 24. října byla Ostrava zase o něco černější než obvykle. V Impact Hubu na Sokolské třídě se totiž konal druhý ročník festivalu Coffee of Ostrava a já byl naštěstí při tom. Osobně jsem se o této akci dozvěděl v restauraci Sí, kde jsem si také v předprodeji opatřil vstupenku a kde mimochodem výborně vaří. Mimo Sí bylo možné vstupenky sehnat v „kafekrámku“ Čerstvý Boby, Ostravance U Černého stromu, EMA espresso baru nebo přímo na místě.

Již samotné sobotní počasí slibovalo příjemně prožitý den. Z čistě modré oblohy hřálo podzimní slunce, hodinky ukazovaly 10:40 h a já stál před Hubem. Oficiální program začínal už v 10 h, a tak jsem neváhal jít podle šipek na zdech, které mě přes dvůr nasměrovaly dovnitř. Hned na dvoře jsem byl příjemně překvapen venkovní zahrádkou a první „food zone“ v režii La Petite Conversation. Při pohledu na jejich chutnou nabídku jsem přesně věděl, kam se půjdu později najíst. V dobré náladě jsem tedy pokračoval dovnitř, kde se odehrával hlavní program. U vchodu jsem od sympatických slečen dostal světle zelený náramek s červeným razítkem kávového zrnka a poprvé jsem také ucítil příjemnou vůni kávy, která vyplňovala prostor a která mě také následně doprovázela po celý zbytek dne. Uvnitř mě potěšil dostatečně velký prostor, kde se již dopoledne hemžil větší počet lidí. Podle programu jsem se mohl těšit na espresso bar, brew bar, přednášky, cuppingy, prezentace zajímavých hostů a afterparty.

Mé první kroky vedly k espresso a brew baru, kde byly po celou dobu prezentovány kávy vybraných českých pražíren z rukou těch nejlepších českých baristů. Postupně jsem ochutnal kávy pražíren La Bohéme Café, Rebelbean nebo Green Plantation, o jejichž přípravu se starali například Ondřej Hurtík – vítěz mistrovství ČR v přípravě kávy Coffee in Good Spirits 2015, Rosťa Martynek – vítěz Barista Cup Ostrava 2015 a další baristé z kafekrámku Čerstvý Boby, Ostravanky U Černého stromu, CØKAFE nebo Kofi Lab. Z rozmanitého souboru prezentovaných afrických, jihoamerických a středoamerických káv si každý „kávomilec“ vybral to své. Osobně mě nejvíce oslovily kávy z Etiopie a Střední Ameriky.

Z prostoru brew baru jsem se pomalu přesunul do blízkosti řečnického pultu, který stál na malém pódiu z dřevěných palet přímo pod vzrostlým zelenajícím se stromem zasazeným uvnitř Hubu. Na pódiu už se chystala první přednáška Lukáše Šaněka z KafeBloku, který spolu se svými kolegy prostřednictvím světa KafeBloku vypráví příběhy kaváren, pražíren, ale i sběračů kávy. Po chvilce přemýšlení nad první zajímavou prezentací, hezkými prostory Hubu a přátelskou atmosférou jsem se rozhodl položit otázky organizátorům akce. Pár minut času mi věnovali Rosťa Martynek a Bohdana Michaliková z Ostravanky U Černého stromu.

 

Jak vznikla myšlenka uspořádat Coffee of Ostrava 2015?

V podstatě tato myšlenka vznikla minulý rok v kavárně u kávy. Hlavní motivací přitom bylo vytvořit festival od lidí pro lidi. Navzájem se s ostatními baristy známe, a tak konkrétní nápady a obrysy akce vznikaly například u piva, kde jsme si zároveň uvědomili, že každý z nás je schopen zajistit určitou část povinností spojených s tímto projektem.

A co srovnání s minulým ročníkem?

Vyzdvihli bychom především zajímavější projekci, například KafeBlok nebo European Coffee Trip. Letošní spolupráce s Impact Hubem znamená nové prostory. S vybavením nám pomáhá La Bohéme Café. Letos máme také velmi zajímavého hosta, baristu Ondřeje Hurtíka, workshopy a několik cuppingů.

Co bych neměl prošvihnout?

Určitě projekci kluků z European Coffee Trip, kteří vytvářejí ultimátního průvodce po evropských kavárnách. Dále také promítání filmů, prezentaci Ondřeje Hurtíka, slovenské hosty z pražírny Green Plantation, workshopy nebo afterparty v Docku.

 

Po příjemném rozhovoru jsem rychle spěchal po schodech nahoru do velkého sálu. Nechtěl jsem si totiž nechat ujít od 12 h projekci filmu s názvem A Film About Coffee. Film nabízí jedinečný přehled o všech prvcích procesu výroby kávy vedoucímu k získání dokonalého šálku kávy. Prostřednictvím autentického vyprávění farmářů i baristů se diváci vydají na cestu kolem světa, od kávových farem v Hondurasu a Rwandě až po kavárny v Tokiu, Portlandu, Seattlu, San Franciscu a New Yorku. Každý koho káva alespoň trochu zajímá, by si tento film určitě neměl nechat ujít. Po filmovém zážitku jsem si došel pro filtrovanou „Keňu“. Během doby, kterou mi při sezení na vysoké dřevěné stoličce krátilo pomalé usrkáváním „filtru“ s tóny květin, žlutého melounu a sušených meruněk, jsem se zeptal dvou účastnic, konkrétně Hanči a Heleny, jak by ohodnotily tuto akci třemi slovy. Helena hodnotila akci slovy – kávová, příjemná a přátelská. Hanča poté slovy – exkluzivní, otevřená, Ostrava. S jejich slovy jsem mohl pouze potichu souhlasit. Zbývající odpolední čas jsem vyplnil povídáním s účastníky, kteří byli velmi otevření, a v celém Hubu panovala uvolněná atmosféra. Objevil jsem také druhou „food zone“ s barem. Zde si na své přišli všichni vegetariáni a vegani, ale i milovníci sladkých zákusků – makronek. Na baru jste si mohli zchladit žízeň například vychlazeným pivem nebo výbornými limonádami od Pragomoštu. Na místě se prodávaly také skvělé koblihy od Just Donut, kteří nedávno otevřeli krámek v centru Ostravy.

Pomalu, ale jistě se blížila 17. hodina a mě čekal poslední zážitek v podobě jednoho ze tří cuppingů, konkrétně cupping českých pražíren s Danem Sedláčkem. Že nevíte, co je to cupping? Jednoduše řečeno se jedná o formu degustace kávy. Namletá zrna se pouze zalijí horkou vodou, tento způsob přípravy nechá vyniknout chuťovému profilu kávy. Degustace poté probíhá s pomocí speciální degustační lžičky. V celém procesu se hodnotí aroma a chuť, acidita, tělo, lahodnost, vyváženost a dochuť. Největší význam má cupping pro odborníky, kteří díky němu zjišťují kvalitu kávy a tím ovlivňují například nabídku pražíren, mohu však potvrdit, že je zajímavým zážitkem i pro neodbornou veřejnost. Doporučuji vyzkoušet při nejbližší příležitosti. Kromě cuppingu mohli návštěvníci zavítat také na workshop o domácí přípravě filtrované kávy s Nikol Repaskou z Kofi Labu. Věřím, že pro mě i pro ostatní účastníky byl festival Coffee of Ostrava 2015 příjemným a inspirativním zážitkem. Sem tam se sice u brew baru a espresso baru tvořily fronty, které však rychle a profesionálně obsloužili zkušení baristé, navíc jak se říká – na dobré věci je potřeba si počkat. Jediná věc, která mě mrzí, je fakt, že jsem se nezúčastnil následné afterparty v Docku.

Fotoreport z akce najdete na www.facebook.com/coffeeofostrava.

 

úvodní fotografie: Coffee of Ostrava