James Horner již není mezi námi

V Umění od Nikola UlčákováNapsat komentář

Autor slavné oscarové hudby k Titanicu a mnoha dalším hollywoodským velkofilmům zemřel následkem letecké havárie soukromého letadla. Bylo mu 61 let.

Slavný americký hudební skladatel zahynul při nehodě soukromého letadla v jihokalifornském okrese Ventura. Pilotování letadla, které provozoval jako koníček, se mu stalo osudným. Stroj, ve kterém letěl sám, se v pondělí 22. června zřítil do tamního národního parku Los Padres.

Tvorba Jamese Hornera byla celosvětově uznávaná. Jeho díla se vryla do paměti především díky prvkům keltské tradiční hudby a chorálům.

Narodil se 14. srpna 1953 v Los Angeles do režisérské a producentské rodiny, z otcovy části původem československé. Od malička prožíval vášeň k hudbě. Dětství strávil v Londýně, kde studoval na Královské hudební akademii u skladatele György Ligetiho. Později studoval na univerzitě v Jižní Karolíně a svá vysokoškolská studia zakončil doktorátem na Kalifornské univerzitě v Los Angeles.

Během studia na univerzitě složil několik skladeb, které však publikum příliš neoslovily. To se však změnilo v roce 1978, když Hornera při dokončování studií oslovil Americký filmový institut a nabídl mu spolupráci ve formě skládání hudby ke studentským filmům. To ho nadchlo natolik, že u filmové hudby zůstal.

Velkou inspirací Jamese Hornera při jeho první tvorbě k celovečernímu filmu Lady in Red byl například Jerry Goldsmith, který složil hudbu k filmům jako Planeta opic či Mumie, nebo John Williams, jenž se podepsal pod hudbu ke Star Wars, Harrymu Potterovi či Indiana Jonesovi.

V osmdesátých letech se proslavil hlavně hudbou k filmům jako Komando, Jméno růže či Star Trek II: Khanův hněv. Přišla dokonce první nominace na Oscara za hudbu ve filmu Vetřelci. Velký úspěch ale přišel až v devadesátých letech, kdy pracoval na projektech jako Statečné srdce nebo Apollo 13. Dvě oscarové sošky si odnesl v roce 1997 za nejlepší hudbu a píseň k celovečernímu filmu Titanic. Navíc za toto dílo obdržel tři ceny Grammy a dva Zlaté glóby.

V posledních letech pracoval na projektech, jako jsou například Troja, Apocalypto, Chlapec v pruhovaném pyžamu, Avatar nebo The Amazing Spider-man. Skládal však také pro komornější díla, například Iris či Bobby Jones: Stroke of Genius. Až do smrti vydržela jeho spolupráce s americkou televizí CBS, pro jejichž večerní zpravodajství vytvářel od roku 2006 znělku. Horner také stihl několik koncertních skladeb. Tou poslední bylo dílo Collage, které bylo prezentováno v březnu 2015 londýnskou filharmonií na Royal Festival Hall v Londýně.

Za svůj život stihl složit hudbu k více než 100 filmům a opakovaně spolupracoval s režiséry jako Jean-Jacques Annaud, Mel Gibson, Walter Hill, Ron Howard či Joe Johnston. Byl nominován celkem na jedenáct Oscarů, z nichž dva získal. Kromě tří cen Grammy a dvou Zlatých glóbů má na kontě ještě tři sošky Satellite a tři ocenění Saturn. V roce 2009 řekl v rozhovoru pro Los Angeles Times: „Náplní mé práce je ujistit se, že ve filmu je neustále něco, co může divák cítit srdcem.”

grafika: Eliška Jarmarová