Má vlast: Nigérie

V Rozhovory od Nikola UlčákováNapsat komentář

Mladá studentka Tereza se ptá lidí z celého světa, jak se žije v jejich rodné zemi. Jako první odpovídala Ola z Nigérie. 

Když má studentka politické a kulturní geografie možnost vyjet do zahraničí, zajásá mnohonásobně víc než ostatní. Najednou se jí naskýtá možnost studovat místní reálie z první ruky. Jak své dojmy a zážitky zprostředkovat ostatním?  Třeba prostřednictvím rozhovorů se studenty z celého světa. 

Jorubští bubeníci, zdroj: Wikipedia

Jorubští bubeníci, zdroj: Wikipedia


Odkud pocházíš? Můžeš popsat své město?

Nigérie, západní Afrika. Jsem z jihozápadní části Nigérie. Tato země je obrovsky heterogenní a multilingvistickou společnost zde tvoří 250 etnických skupin s více než 500 jazyky. Jsou tady čtyři hlavní etnické skupiny: Jorubové, Igbové, Hausové a Fulbové. Jejich jazyky jsou zakotveny v ústavě, tedy národní, zatímco angličtina zůstává jazykem oficiálním.

Já pocházím z etnické skupiny Jorubů. Jorubové jsou velká monolingvistická skupina, tedy můžeme střídat náš národní jazyk s angličtinou. Oproti ostatním etnikům, které mohou mluvit i našim jazykem.

Chtěl/a bys něco změnit ve svém městě/státě?

Určitě. Nigérie je sice velmi bohatá země s rozmanitými přírodními zdroji, ale je požírána korupcí, špatným hospodařením a vládou. Sen každého mladého je najít cestu, jak odejít ze země, když se mu naskytne příležitost.Ráda bych dokončila studia a dostala práci, kde můj dopad a dobré úmysly budou vnímatelné, aspoň trochu. ‘A tiny drop makes a mighty ocean’ v to věřím. Ráda udělám změnu tam, kde společenská malátnost (ne)dospívá k řešení.

Jsi spokojená s politickou situací ve své zemi? 

V Nigérii není nikdo spokojen s politickou situací. Je to hrozné  a je to den co den horší a horší. Zapnu internet a vidím, jednu zlou zprávu za druhou, únosy, špatná vláda, úplatky a korupce, absolventi bez práce, ozbrojené loupeže, lidé s nálepkou smrti….apod.

Je to velmi žalostná situace. Lidé se snaží přežít ,přežijí jen ti nejschopnější’, toto je v dnešní Nigérii běžný scénář. Je zde široká propast mezi buržoazií a proletariátem, kde se chudí stávají ještě chudšími a bohatí ještě bohatšími a vládci se nechtějí zbavit moci, kvůli jejich zkorumpovaným kapsám….a tohle je neustále se opakující cyklus.

Jaká je vaše místní kulinářská specialita?

Máme mnoho lokálních specialit, také záleží kdo a kde to přesně uvaří. Tam, kde žiju máme například šťouchané sladké brambory se zeleninovou polévkou, nebo polévku z okry (Okra je zelené jedlé oplodí plodů ibiškovce jedlého). Stojí za zmínku, že Nigerijec jí vždy maso (kuřecí, hovězí), není jídla bez obří porce masa 🙂

Máte nějaké tradiční zvyky?

Samozřejmě, že máme. Křesťanství sice přebíjí mnoho z nich, ale máme také své tradiční festivaly, které se ještě zachovaly, i když s minimem následovníků. Např. Ekimogun festival, Odunmoko ( během tohoto svátku, by žena neměla být viděna venku, protože se věří, že žena, která se odváží vyjít ven a uvidí tu maškarádu, může být navždy neplodná.) Ale jak říkám, už delší dobu to není efektivní a pamatuju si, jak jsem během tohoto svátku chodila normálně do školy. Dále  křesťanské svátky jako Vánoce či Velikonoce.

mapa-niger

Jak je to s náboženstvím?

Náboženství v mé zemi může vydat na jeden milion životních stránek samo o sobě. Je to šílené, jak hluboko proniká do společnosti. Řekla bych, že počet kostelů je tu vyšší než počet obyvatel. Nigérie je velmi duchovní země, a když je někdo v rozporu s přesvědčením většiny, může být i zbit. Skupiny křesťanů a muslimů praktikující své náboženství…. lidé je slepě následují bez kladení a přemýšlení nad různými otázkami. Většina lidí chodí do kostela třikrát týdně a neděle je povinná, lidé si obléknou své nejhezčí oblečení a běží do kostela. Jako dítě nemáte možnost si toto přesvědčení vybrat, jste vlečeni do kostela jako kus nábytku, jednoduše jen proto, že rodiče řekli. Je to velmi otravné.

Co a proč studuješ v Německu?

Studuji tady magisterské studium oboru Národní a nadnárodní studia. Vybrala jsem si Německo, byť je zde znepokojující jazyková bariéra, protože je tady docela levné studovat, v porovnání s anglicky mluvícími zeměmi, jako je Británie, Austrálie nebo USA. Chtěla jsem opravdu poznat svět a porozumět věcem z jiné perspektivy a být více informovaná…na místo jednostranného vnímání omezené na sebe sama.

Můžeš srovnat svou rodnou kulturu s tou německou?

Ne vše můžu srovnat. Němci jsou na míle vpřed. Nigerijci jsou velmi hluční, bouřliví a občas i agresivní, ale také velmi upřímní a netrpěliví. Jsme velmi sebevědomí a můžeme začít konverzaci s kýmkoliv, nezáleží na tom, kdo to je nebo odkud pochází. Kulturně jsme velmi heterogenní a nemůžu zde uvádět jednotnou definici, je nás přece jen více než 250 různých etnik v jedné zemi s různorodým kulturním a sociálním pozadím a je tedy velmi těžké porozumět všem. Někdy, když čtu nebo slyším příběh kamaráda také z Nigérie, jen se divím, co všechno se může přihodit člověku ze stejné země. Ale nad tohle všechno jsou Nigerijci velmi otevření, upovídaní, kamarádští a také flirtující 🙂

Můžeš jmenovat vaše a německé stereotypy?

No, vyskytuje se tady (v Německu) mnoho stereotypů a neustále se mě někdo ptát jestli mám co jíst, jak zlí a chudí lidé u nás jsou…nebo dokonce jíte lidi? Či snad pijete kravskou moč?

Němci jsou uzavření lidé a mají tady kvalitní zboží.

Co je nevhodné dělat a říkat, když navštívím tvou rodnou zemi?

Já jen doufám, že si rychle zvyknete na hluk, spěch a také rušný provoz. U nás se naučíte, jak pobíhat mezi auty na silnici, vyskakovat z autobusu za jízdy, aspoň nemusíte čekat až na zastávku. Můžete taky zemřít dříve než se vrátíte…..ne, jen si dělám srandu..

Totiž jen Nigerijci umějí žít v Nigérii a možná nějací lidé ze Západu, kteří se chtě nechtě přizpůsobí. Co se týče času….začátek v 8 u nás znamená začátek ve 12. Nikdy nechodíme na čas…vždy pozdě.

Jsi pyšná na svou zemi?

Jsem pyšná Nigerijka. Přes všechny problémy jako malátnost společnosti, korupce apod….chci pořád být Nigerijkou, protože my jsme tak zábavní, vtipní i sarkastičtí lidé. A bavila jsem se celé mé dětství, a vždycky říkám nikdo nemůže zažít větší srandu než my Nigerijci.

Chceš se přestěhovat? Proč?

No, vlastně jsem už přestěhovaná, studuji tady, mám tady přátele a plno vazeb. Návrat zpět by byl velmi složitý, protože i moji tamější přátelé se přestěhovali a pokračují ve svém žití jinde. Myslím, že zůstanu v Německu.

Víš něco o České republice? Co si o ní myslíš?

Kromě toho, že můj předešlý soused byl z ČR a že jeho jazyk byla čeština….moc o Česku nevím…

 

Vyšlo také na blogu Apfelstrudel mit Sahne