MIM a nesérie Michaely Čapkové

V Česká scéna, Fashion ZOOM od Nikola UlčákováNapsat komentář

neserieMichaela Čapková, cílevědomá a skromná mladá žena z Uherského Hradiště, kde vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu – Ateliér Modelářství a Návrhářství oděvu. Pokračovala bakalářským programem na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a od roku 2013 je součástí Ateliéru Design oděvu a obuvi na UMPRUM, kde studuje pod vedením Doc. Liběny Rochové. 

Michaela vždy vytváří kolekce podložené určitým konceptem, nikdy se neřídí trendy, které ani nijak nesleduje, jak sama tvrdí. „Zajímá mne mimo nositelné kolekce také fashion art, tzn. snažím se vytvářet oděv s přesahem do výtvarného objektu,“ svěřila se nám mladá tvář módního světa. Ke své tvorbě používá primárně přírodní materiály, ale nebrání se ani novým materiálům, např. technickým, které kombinuje s těmi přírodními. Nechce tvořit ve velkých sériích, to prý postrádá smysl. Zaměřuje se na malou produkci a solitérní kolekce, které představuje pod svým jménem cca dvakrát do roka.

V malé produkci (do cca 20 ks/vzor) šije i vybrané produkty pod značkou MIM by michaela čapková, která vznikla v roce 2011. Konkrétně jde o mikiny, pláště, leginy… produkty v sekci MIM se postupně proměňují.

Od začátku módního fušování ji inspirují japonští návrháři, kteří výrazně vynikají střihovou dokonalostí, čistotou normy a materiálovým cítěním.

Dále Míša doplnila: „Z ostatních značek mne baví např. A.F. Vandevorst, Sruli Recht, Gareth Pugh, Rad Hourani.“ High fashion není úplně pro její náturu, ale život bez práce v módním odvětví si nedovede představit. Jednou by chtěla pracovat pro nějakou kvalitní značku a ráda by vedle toho měla i svůj vlastní label. Kéž jí to čas dovolí.

Nová kolekce bude pánskou prvotinou. Minikolekce, která zatím čítá 3 outfity (9 ks), ale pracuje se na jejím rozšíření, vznikla jako klauzurní práce na UMPRUM. Zadání Ikonická recyklace, které znělo přesně: „Vytvořit kolekci inspirovanou určitým návrhářem, jako by byla pro jeho modní dům – přinést do ní něco ze sebe.“ Projekt byl zaštítěn výraznou osobností z oblasti vrcholové módy paní Elisabeth Laengle, objevitelkou například návrháře Helmuta Langa. Nyní s těmito kolekcemi vyráží na „tour“ po světě. Pokorná Michaela přibližuje: „Měli bychom vystavovat v Tokyu, NY a Vídni…“

foto: Lukáš Dvořák

-tento článek vyšel také v druhém tištěném vydání časopisu Underground