Totální chaos v Nepálu

V Život od Nikola UlčákováNapsat komentář

Jeden jediný den změnil tvář Nepálu k nepoznání. 25. dubna zasáhlo horský stát nejsilnější zemětřesení od roku 1934. Oběti katastrofy se počítají v tisících a další stovky tisíc lidí přišly o své domovy.

Sedmadvacetiletý student Kul Shanker Shrestha, který pochází z nepálského hlavního města Káthmándú, nám prozradil něco o tom, jaká je situace v Nepálu bezprostředně po zemětřesení. Ačkoliv on sám momentálně studuje v Helsinkách, jeho rodina v Nepálu žije. I proto má velmi dobrý přehled o všem, co se tam odehrává: „Deset dní po ničivém zemětřesení o síle 7,9 momentové stupnice jsou zbylé otřesy stále patrné. Jen v pondělí 5. května zde bylo devět zemětřesení, která byla silnějšího stupně než 4. A to nepočítáme ty menší.“

Život v Nepálu se téměř okamžitě po zemětřesení proměnil v chaos. Ne všichni, kteří přišli o své blízké i o střechu nad hlavou, se dočkali pomoci. Situace především ve vysoko položených vesnicích je podle nepálského studenta stále velmi vážná:

„V Káthmándú je život už méně překotný, ale lidé jsou stále traumatizovaní a vystrašení. Bude to chtít spoustu času, než se zde vše vrátí do starých kolejí. Situace ve venkovských oblastech jsou nejhorší. V mnoha zasažených vesnicích nestojí téměř žádné domy. Je hlášeno mnoho obětí. K dnešnímu dni je jejich oficiální počet 7 500, ale to není ani zlomek toho, jaké je jejich skutečné číslo. Spousta vesnic byla vymazána z mapy světa a stejně tak i tisíce jejich obyvatel. Žádná podpora ani pomoc se zatím do těchto míst nedostaly. Lidé tvrdí, že těla mrtvých se začínají rozpadat a zapáchat, jelikož jsou stále uvězněna v troskách, odkud je nelze dostat ven, a obávají se možných strašlivých epidemií.“

„Lídři Nepálu jednají doslova hloupě a nijak nereagují na náhlý chaos. Nepál není vůbec připraven na krizi takového rozsahu, například mnohé vesnice jsou stále bez jakékoliv pomoci a podpory záchranných týmů.”

“Smutnou zprávou je, že i v tomto případě existují lidé, kteří v této těžké situaci nejsou ochotni pomoci a kteří dokonce utrpení jiných zneužívají ve svůj vlastní prospěch. Indické zpravodajské kanály vydávají jednu falešnou zprávu za druhou. O aktuální situaci informují neeticky a zasahují do svrchovanosti Nepálu. Samotní Nepálci to odsuzují. Spousta jedinců ze zahraničí využívá křehkého stavu Nepálu, aby naplnili své individuální nebo národní sobecké touhy. Mnozí zahraniční dobrovolníci kradou cenné nepálské artefakty z kulturních památek. Také byla zaznamenána spousta pokusů napomáhat vězňům cizího státu uniknout z nepálského vězení za pomoci mezinárodního diplomata.“

Nečinnost nepálských lídrů je zarážející, přesto svět nečinný nezůstal a posílá do Nepálu pomoc všemi dostupnými prostředky.

Sedmadvacetiletý student Kul Shanker Shrestha

Sedmadvacetiletý student Kul Shanker Shrestha

„Nepálští političtí vůdci zůstali zaskočenými diváky dění. Na druhou stranu však vláda vyslala vojska a policejní síly, které pracují ve dne v noci, snaží se zachránit přeživší a pomáhají postiženým. Také mladí lidé v Nepálu a vůbec po celém světě pomáhají s vypětím všech sil. Někteří zakládají charitativní sbírky, jiní se chystají vyjet přímo do nepálských vesnic. S sebou vezou materiál na stavbu nových obydlí a také dočasné přístřešky, jídlo nebo léky. Jsou to dobrovolníci z různých humanitárních misí. Na rozdíl od dění na národní úrovni celý svět podal Nepálu pomocnou ruku a modlí se za něj. Mnohé země vysílají pomocné pracovníky a záchranné týmy na pomoc při pátracích a záchranných operacích a také se zavázaly k poskytnutí finanční podpory,” dodává mladý nepálský student Kul Shanker Shrestha s nadějí.

 

úv. foto: Prashanth Vishwanathan